Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Criza coronavirus a adus în prim plan un fenomen care părea a fi unul dintre cele mai pozitive aspecte ale modelului neoliberal al globalizării, acela al delocalizării.

Delocalizarea unor importante lanţuri valorice din ţările dezvoltate spre cele mai puţin dezvoltate era aproape unanim considerată ca fiind unul dintre cele mai eficiente mijloace de echilibrare a dezvoltării la nivel global prin instaurarea unui principiu win-win. Toată lumea era în câştig chiar dacă se câştiga în cuantum diferit, ţările mai puţin dezvoltate beneficiau însă de o creştere importantă a locurilor de muncă, de transfer de tehnologie şi, pe ansamblu, de un spor de dezvoltare şi creştere economică.

Iată însă că această criză a dus la o schimbare de poziţie, ţările dezvoltate realizând subit pericolul în care se află prin dependenţa aproape totală pe care o au faţă de ţările în care şi-au delocalizat capitalul şi lanţurile valorice.

Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.