În ultimii nouă ani de zile, cheltuielile statului pentru educație aproape că s-au dublat, ajungând la 36,5 miliarde de lei, în condițiile în care numărul de elevi și studenți a coborât cu 12%, până la 3,5 milioane de lei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Asta înseamnă că statul român a cheltuit de 2,25 de ori mai mult pentru fiecare elev/student, însă calitatea învâțământului autohton lasă de dorit.

Dacă ne uităm pe rezultatele testelor internaționale, de exemplu PISA, vedem că stăm din ce în ce mai prost la capitolul calitate. Practic, în urmă cu nouă ani, ponderea analfabetismului funcțional era de 40%, iar astăzi a ajuns la 44%, după ce coborâse la un moment dat la 39%. Întrebarea care se pune este cum de este posibil să dai mai mulți bani pe sistemul de educație însă rezultatele să fie tot mai catastrofale.

Răspunsul e simplu: învățâmântul alternativ, privat, are o pondere foarte scăzută. Conform INS, populația școlară din învățământul preuniversitar este cuprinsă cu preponderență (96,2%) în unitățile școlare publice, iar 3,8% în unități școlare private.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.