Lipsa unei protecții în unitățile de învățământ și modul catastrofal de gestionare a începerii anului școlar au provocat o teamă în rândul profesorilor. Zeci de mii de dascăli și-au manifestat intenția de a se retrage din învățământ, în special cei cu vârste de peste 60 de ani.

Batjocoriți de guvernanți, care au luat decizia să anuleze majorarea salarială cuvenită, și înspăimântați de lipsa oricărei protecții în fața Covid, profesorii cu vârste de peste 60 de ani nu mai vor să se întoarcă în școli. Aceștia preferă să iasă la pensie, decât să-și riște viața lor și a propriilor familii, ne spun sindicaliștii din învățământ.

„Ne e teamă de infectări în rândul elevilor, ne e teamă de infectări în rândul profesorilor, ne e teamă de infectările din rândul elevilor care fac naveta cu microbuzele spre orașe și înapoi, spre case. Cu profesorii avem o problemă foarte serioasă. La nivel național, avem, numai în federația noastră, 50.000 de profesori care au vârste de peste 60 de ani”, a declarat, pentru NAȚIONAL, Ion Duță, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ieri că peste 5.000 de tineri de până în 19 ani au fost confirmaţi cu COVID-19 de la izbucnirea pandemiei. Cei mai mulţi dintre ei au vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, informează HOTNEWS. Anunțul său vine în contextul în care școlile se redeschid pe 14 septembrie și există deja temeri privind o nouă explozie a numărului de cazuri.

În urmă cu câteva zile, amintește LIBERTATEA, managerul spitalului ”Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, a atras atenția că redeschiderea școlilor poate duce la o creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul părinților, dar și al bunicilor, care sunt în categoriile de vârstă considerate cu risc ridicat.

Au apărut primele scenarii pentru profesorii infectaţi cu coronavirus. Cel mai sumbru este închiderea şcolii, în cazul în care profesorul a predat la mai multe clase şi a intrat în contact cu mai mulţi colegi, susține ANTENA3. Aceştia trebuie să anunţe conducerea unităţii de învăţământ, care va informa Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană. Aceasta din urmă va face anchetă epidemiologică şi va analiza situaţia împreună cu conducerea unităţii de învăţământ.

Sunt patru scenarii, în condiţiile în care un profesor este infectat cu coronavirus. Dacă profesorul a predat la o singură clasă şi nu a intrat în contact cu alte cadre didactice, atunci cursurile se vor suspenda doar la această clasă. În condiţiile în care profesorul a predat la o singură clasă şi a intrat în contact cu alte cadre didactice, atunci elevii vor rămâne acasă.  

Dacă profesorul a predat la mai multe clase şi a intrat în contact cu mai multe cadre didactice, atunci cursurile se vor suspenda pentru aceste clase, iar orele se vor ţine on-line, iar profesorii intră în izolare, mari precizează ANTENA3. În cazul în care profesorul a intrat în contact cu mai multe cadre didactice şi a predat la mai multe clase, atunci şcoala se va închide. La fel se va întâmpla şi în cazul în care trei elevi din clase diferite sunt depistaţi pozitiv cu COVID-19.

Trei asociații de elevi au anunțat că depun plângere penală pe numele premierului Ludovic Orban, al vicepremierului Raluca Turcan și al ministrului Educației Monica Anisie, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu, în scandalul izbucnit după declarațiile privind măștile pe care trebuie să le cumpere elevii. Elevii consideră că aceste chestiuni dezechilibrează complet educația, când are cea mai mare nevoie de finanțare.

„Precizăm faptul că alegerea de a nu ne prezenta în număr mare este motivată atât de pericolul la care nu dorim să îi supunem pe colegii noștri, cât și de legislația în vigoare. Dorim să tragem un semnal de alarmă, având în vedere declarațiile privind procurarea măștilor din buzunarul propriu al elevilor”, spun reprezentanții elevilor, citați de COTIDIANUL.

Pe de altă parte, părinții vor avea parte de zile libere plătite, pentru supravegherea copiilor în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit Ordonanței de Urgență care a fost adoptată de Guvern, anunță GÂNDUL. Documentul, care urmează să apară în Monitorul Oficial, stabileşte că unul dintre părinţii copilului care nu mai poate merge la şcoală din cauza suspendării cursurilor va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul, precizează DIGI24. Pentru a beneficia de zilele libere, unul dintre părinţi va trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus şi el o astfel de cerere. Concret, declaraţia va fi semnată doar de părintele care continuă să lucreze, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendării cursurilor.


Comentarii

ion Ce-am facut spune: „Traversam ani grei cu crize, Leul iar a decăzut, Cresc întruna taxe-accize? Şi cu asta ce-am făcut? Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Şi cu asta ce-am făcut? Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicând nu s-a văzut, Ţara-i plină de vedete, Şi cu asta ce-am făcut? Pleacă-ai noştri, vin ai noştri! E sloganul cunoscut; Iarăşi am votat ca proştii, Şi cu asta ce-am făcut?” C. Tanase

30 august 2020 10:47

Pute nu e nimic deabea putem, intari serviciile ,ele sunt baza si tin idioti la putere indiferent de culoare politica,succesuri baieti ,profesori ,doctori ,ingineri ,meseriasi buni etc nu are nevoie tara asta ,pa ,ati vazut ce a zis javra alcolica,sa plece !!!

28 august 2020 15:06

Lute Golanii nu mai sunt acum prin scoli ci direct in guvern, sunt elevii de acum cativa ani care nu au vrut sa invete ci numai diplome,16 ani de golanie la cel mai inalt nivel isi arata roadele astia sunt oamenii din Romania educata de 10 ani de marinarul betiv si 6 ani de profesorasul megaloman,stati ca generatiile lor inca nu au intrat bine in joc!!Toate balbaielile si incompetentele astora se platesc de noi !!!

27 august 2020 16:18

Mihai Parintii sunt de acord cu greva generala in invatamant pana cand acesti nemernici de guvernanti vor garanta securitatea medicala a copiilor nostri.Elevii de asemenea sa faca greva, sanatatea lor nu este mijloc de a face bani acesti netrebnici de ministrii.

27 august 2020 14:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.