O nouă tulpină de coronavirus, despre care se crede că ar fi de 10 ori mai contagioasă, a fost descoperită recent de experți. Tulpina a fost numită D614G, și potrivit Organizației Mondiale a Sănătății a devenit varianta predominantă în Europa și Statele Unite.

OMS susține însă că deocamdată nu există dovezi că această nouă tulpină ar produce o boală mai severă. Se pare că noua tulpină a fost identificată și la pacienți din România. D614G ar fi prezentă pe teritoriul țării noastre încă de acum două luni. În cadrul unui studiu desfășurat de MedLife, tulpina a fost descoperită într-un procent majoritar, de 96%, la pacienții din România testați de clinică.

„Mai mulți cercetători din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat faptul că mutația D614G ar fi mai contagioasă întrucât, de la apariția acesteia – februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții care sunt infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă.”, a explicat biologul Dumitru Jardan, potrivit Hotnews.

Noua tulpina s-ar transmite de 10 ori mai ușor, dar nu ar fi atât de periculoasă

Dovezile ştiinţifice arată că proliferarea mutaţiei D614G a coronavirusului în anumite părţi ale lumii, precum Europa, America de Nord sau Asia, coincide cu o scădere a ratei mortalităţii, virusul devenind şi mai puţin letal decât era.

"Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost", susţine oficialul Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase.

Directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creşterea vigilenţei publice, după ce autorităţile au detectat ceea ce ele cred că ar fi mutaţia D614G a noului coronavirus în două focare recente.

De asemenea, acesta mai atrage atenţia că tulpina D614G detectată în Malaezia este de 10 ori mai infecţioasă, iar vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente în faţa acestei mutaţii.

Totuşi, preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, Paul Tambyah, precizează că astfel de mutaţii nu pot modifica virusul suficient de mult pentru a face potenţialele vaccinuri mai puţin eficiente.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.