Ce s-ar întâmpla dacă președintele Klaus Iohannis s-ar îmbolnăvi de coronavirus? La nivel administrativ nu s-ar crea dezechilibre majore. Fiind vorba de o perioadă scurtă de timp, șeful statului își poate exercita în continuare unele din atribuții, în funcție de gravitatea infectării cu Covid-19, scrie MEDIAFAX.

Parte din activitatea lui Iohannis va fi preluată și de șeful Senatului, în cazul în care șeful statului s-ar îmbolnăvi de coronavirus, anunță Cristian Diaconescu, fost consilier prezidențial. „Trebuie să existe un anumite tip de constatare medicală şi pe baza acestei constatări să se hotărască pe perioadă determinată ca respectivul demnitar să nu mai exercite funcţia, inclusiv preşedintele, fiind înlocuit de preşedintele Senatului. Într-o ordine de precădere s-ar pune în discuţie preşedintele Camerei Deputaţilor, după care primul ministru. Într-o astfel de situaţie excepţională deciziile ar fi la nivelul Parlamentului şi ale Curţii Constituţionale.

Într-o ordine de precădere s-ar pune în discuţie preşedintele Camerei Deputaţilor, după care primul ministru. Într-o astfel de situaţie excepţională deciziile ar fi la nivelul Parlamentului şi ale Curţii Constituţionale. Nu cred că se pune problema unui haos sau unei dezorganizări de natură instituţională. Este o chestiune într-un interval de timp în care, de altfel, preşedintele oricum o serie de atribuţii poate să şi le exercite singur, în condiţiile în care boala nu este de o gravitate specială”, a declarat Cristian Diaconescu, citat de GÂNDUL.

Între timp, PSD îi dă șah președintelui cu moțiunea de cenzură. Partidul Social Democrat încearcă să îl pună pe Klaus Iohannis în postura de a accepta un premier tehnocrat, asta dacă moțiunea PSD va trece, anunță ANTENA3. Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu va anunța un șef de Guvern din propriul partid. Social-democrații au anunțat deja că ar putea veni cu o propunere de premier tehnocrat, asta pentru că actualul președinte al României nu ar vrea un guvern condus de PSD.

E vorba de un fost membru PSD, „finanţist”, căruia Ciolacu nu i-a dat numele. „Vom merge cu o propunere de prim ministru la Cotroceni. Avem o propunere de tehnocrat şi o vom prezenta şi cu un program pe termen mediu economic. Este un fost membru PSD. Este un finanţist”, a declarat, citat de COTIDIANUL, Marcel Ciolacu, miercuri seara.

Întrebat ce se va întâmpla dacă președintele Iohannis nu va accepta o altă majoritate parlamentară, în cazul în care trece moțiunea de cenzură, liderul PSD a spus că va avea atunci o decizie politică. Marcel Ciolacu a precizat că suspendarea președintelui Klaus Iohannis este exclusă!

Pe de altă parte, remarcă JURNALUL NAȚIONAL, există o divergență majoră între Guvern și Parlament pe două proiecte foarte importante: majorarea punctului de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor. Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, la Palatul Cotroceni, despre pensii și alocații. (... )

Întrebat cum intenționează să acționeze pentru a fi respectate de către Executivul pe care îl susține legile pe care le-a promulgat, Klaus Iohannis a spus că nimeni și-a dorit această epidemie care s-a dezvoltat în pandemie și nimeni nu și-a dorit pentru România o criză economică. „Iată că au venit cu soluții pentru majorarea alocațiilor în etape, o soluție foarte potrivită.

Iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși în condițiile în care majoritatea specialiștilor au spus că nu se poate. Guvernul a venit cu o soluție de majorare a pensiilor. Este o majorare, atât cât s-a putut. Mai încolo, când economia își va reveni, cu siguranță se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a spus, citat de EVENIMENTUL ZILEI, Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Creșterea punctului de pensie cu 14% și amânarea majorării salariilor profesorilor au fost deja publicate în Monitorul oficial, anunță HOTNEWS. Practic, punctul de pensie va crește de la 1265 lei, la 1442 lei. (Prin legea pensiilor ar fi trebuit să crească cu 40% punctul de pensie, la 1775 lei). În ceea ce privește profesorii, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, majorarea salariilor s-a devansat pentru 1 septembrie 2021.

Pe de altă parte parte, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă în parlament! Președintele Klaus Iohannis poate promulga acestă lege de respingere! Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate, explică ROMÂNIA LIBERĂ! Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi "pentru", 63 "împotrivă" iar 29 de deputați s-au abținut. Această lege poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament.

Liberalii se plâng că nu au bani pentru o majorare atât de consistentă. Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat, marți, raport de respingere Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020, prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20%, începând cu 1 august, în loc să fie dublate, amintește ADEVĂRUL. Actul normativ, respins și de Senat săptămâna trecută, a intrat la votul final și a fost respins.


Comentarii

xyz O stire de cacat scrisa vad de mai multe ziare toate slujind hoti si penali Psd..

21 august 2020 7:16

v Eu cred ca daca Ghiolbanis s-ar imbolnavi, tara ar continua sa execute "dispozitiile" Merkeloaiei si celor dupa ocean, doar nu degeaba da indicatii ambasadorul SUA, cind nu are nimica (aparent) Ghiolbanis

19 august 2020 23:58

Traian Balint Daca Iohannis s-ar imbolnavi, seful SRI Eduard Hellvig ar conduce tzara pe mai departe, exact cum o face si acum!

19 august 2020 15:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.