Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bătălia electorală din toamnă se anunță a fi una crâncenă pentru Primăria Generală. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a decis să se înscrie în lupta pentru funcția de primar general, fapt ce schimbă radical calculele electorale făcute până la acest anunț. Candidatura lui Tăriceanu ar putea pune mari probleme șanselor lui Nicușor Dan, susținut de PNL, USR și PLUS, indiferent de mesajul politic cu care își va promova campania electorală, susține JURNALUL NAȚIONAL.
.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a informat partidul, joi dimineaţa, că intenţionează să candideze la Primăria Capitalei, după ce negocierile cu PSD au eşuat. Tăriceanu şi-ar fi dorit o alianţă cu PSD, din cauza scorului mic în sondaj care îi periclitează trecerea pragului electoral. La europarlamentarele din 2019, ALDE a înregistrat 4,11, scor sub pragul electoral care nu i-a permis intrarea în Parlamentul European. Conform lui Tăriceanu, ALDE ar avea, în momentul de față, o cotă de 6 procente în intenția de vot, la nivelul Capitalei (procente pe care le va „rupe“ de la Gabriela Firea, conform CURENTUL), și o cotă de vot de 5 la sută la nivel național.

Candidatura lui Tăriceanu a fost validată de forurile statutare, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Consider că am o responsabilitate față de colegii mei din partid. Nu e firesc ca generalul să stea numai la birou într-o bătălie”, a spus Tăriceanu. El a dat detalii de la negocierile cu PSD, arătând că „posibilitățile pentru ALDE erau foarte limitate, PSD a vrut – corect – să își păstreze primarii pe care îi au”. „Aș fi vrut să avem un USL 2024, o alianță largă cu mai multe partide, dar proiectul e nerealizabil, pentru că fiecare partid vrea să își maximizeze reprezentarea”, a mai spus Tăriceanu.

Actualul primar general, Gabriela Firea a reacționat după ce a aflat că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei. „Dacă domnul președinte Tăriceanu a anunțat astăzi că va candida la primăria Capitalei, eu nu pot decât să constat acest lucru. Nu voi face niciodată afirmații dezagreabile la adresa domniei sale, am colaborat în diferite etape și sunt convinsă că voi mai colabora. Nu știu exact care este garnitura de candidați de la sectoare”, a declarat Gabriela Firea la ANTENA3.

Așadar, situația devine mai mult decât interesantă pentru alegerile care vizează Primăria Capitalei. Până în acest moment, avem candidat cert actualul primar general PSD, Gabriela Firea, cotată, în toate sondajele de opinie, cu prima șansă de a obține un al doilea mandat, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. PNL nu și-a desemnat candidat propriu, susținând candidatura independentă a lui Nicușor Dan. Acesta este, în fapt, fondatorul Uniunii Salvați România – urmașa USB, din partea căreia Nicușor Dan a mai candidat, și în urmă cu patru ani, pierzând în fața Gabrielei Firea.

Candidatura ALDE, ca partid de sorginte liberală, va dăuna, așadar, șanselor lui Nicușor Dan, mai mult decât Gabrielei Firea, întrucât mesajele electorale ale lui Călin Popescu Trăiceanu se vor adresa cu precădere electoratului de centru-dreapta. Chiar dacă imaginea sa a fost lipită, în ultimii ani, de PSD, zona electoratului tradițional liberal ar putea fi atrasă de această candidatură.

În schimb, electoratul dur băsist, regăsit, în ultimii trei ani, în Partidul Național Liberal, și-ar putea pune problema dacă ar merita să-și dea voturile pentru Nicușor Dan, în condițiile în care Traian Băsescu s-ar arunca în cursa electorală. Fostul președinte al României a confirmat că este decis să facă acest pas, iar PMP a mers și mai departe, susținând că, fără discuții, Băsescu va candida.

Probleme există însă și pe partea stângă, pentru alegerile din 27 septembrie, de la Primăria Capitalei, mai afirmă JURNALUL NAȚIONAL. După ce negocierile dintre PSD și Pro România au eșuat, iar Victor Ponta a făcut un pas lateral, a luat naștere un nou partid, București 2020, condus de actualul edil al Sectorului 3, Robert Negoiță. Formațiunea a semnat un protocol de alianță cu partidul lui Victor Ponta și a decis să meargă în lupta pentru Primăria Capitalei cu un militar.

Este vorba despre generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central. Sociologii și specialiștii politologi sunt de părere însă că această candidatură îi pune Gabrielei Firea mai puține probleme decât îi pun lui Nicușor Dan candidaturile lui Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. Asta, deoarece, pe de o parte, electoratul PSD este mult mai disciplinat decât altele, iar, pe de altă parte, votanții de dreapta ar putea să-și împartă voturile pentru trei candidați.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.