Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe timp de vară, fructele, legumele, nucile şi seminţele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Specialiştii spun că o masă vegetariană cât mai diversificată în zilele caniculare ne va da energia de care avem nevoie.

Cu siguranţă pentru mulţi nu este greu să urmeze o astfel de dietă în aceste zile, mai ales că a început şi postul Sfintei Marii. Lygia Alexandrescu ne spune cum să ne acoperim necesarul zilnic nutritiv.

Ce mâncăm când este caniculă în zilele de post

Este august și a început postul Sf. Marii. Și mulți dintre noi, din diverse motive, religioase sau de sănătate, alegem să postim sau să urmăm o dietă vegetariană.

”Este un post ușor, am putea spune cel mai ușor post al anului. Este un post scurt, se mănâncă mai puțin pește însă piața este plină. Avem toate bunătățile de sezon și foarte ușor de procurat”, a spus Lygia Alexandrescu, luni, la Antena 3.

”Marea problemă care se pune este dacă o dietă de post ne poate acoperi nevoile nutriționale pentru următoarele două săptămâni și răspunsul este categoric DA”, a adăugat nutriționistul.

Proteinele se găsesc în orice alimente, mai puțin în apă și în zahăr. Așadar, avem proteine vegetale de foarte bună calitate.Tot ce înseamnă boabe, adică fasole, năut, linte, dar și fructele și legumele au și ele proteine vegetale. Nu trebuie uitat tot ce înseamnă oleaginoase, nucile, semințele, cerealele integrale.

Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană.

Ce se întâmplă cu aportul de vitamina D atunci cânt ținem post?

Vitamina D nu are surse în alimentele de origine vegetală dar dacăstăm la soare ajutăm corpul să își sintetizeze vitamina D.

O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci și semințe acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine.


Comentarii

Repetir, Ion Iliescu, de pe patul de moarte Măi dragilor, măi Animalelor, eu zic să haliți și voi un meniu mai deosebit, mai patriotic. Adică pește, pește congelat, nici o masă fără pește, că asta-i o lozincă veche dă pă vremea când Eu eram ostracizat. Sau să haliți și voi salam cu soia, ca adevărații români patrioți patriotarzi care nu-și vând țara nimănui. Sau să haliți gheare de pui, o delicatesă ceaușistă de care erau pline tarabele goale ale magazinelor alimentare de dinainte de 1990. Pă vremurile ălea, când măcelăriile erau pavoazate cu fotografii de porci, bâtea vântul p-acolo că nu era decât slănină sfârtecată și stropită cu sânge porcesc, că lumea atunci nu era vegană, pardon că ăsta e pă engleză, deci lumea atunci nu era vegetariană, dar bea nechezol, că era simgura cafea comunistă de pe rafturi. Ce mai vremuri, ce mai vremuri, nenică! Votați PSD! Dar aveți grijă că țepii și țepulele de la trandafirii semnului electoral al PSD înțeapă rău de tot. Votați PCR! Ceaușescu pe cer e! Cosmonaut sadea! Să trăiți bine și să-i numărați ouăle lui Adrian Năstase! Băăă, da proști mai sunteți, proștilor! Chemați minerii să vă facă ei meniul!

4 august 2020 1:59

Ion Iliescu, de pe patul de moarte Măi dragilor, măi Animamelor, eu zic să haliți și voi un meniu mai deosebit, mai patriotic. Adică pește, pește congelat, nici o masă fără pește, că asta-i o lozincă veche dă pă vremea când Eu eram ostracizat. Sau să haliți și voi salam cu soia, ca adevărații români patrioți patriotarzi care nu-și vând țara nimănui. Sau să haliți gheare de pui, o delicatesă ceaușistă de care erau pline tarabele goale ale magazinelor alimentare de dinainte de 1990. Pă vremurile ălea, când măcelăriile erau pavoazate cu fotografii de porci, bâtea vântul p-acolo că nu era decât slănină sfârtecată și stropită cu sânge porcesc, că lumea atunci nu era vegană, pardon că ăsta e pă engleză, deci lumea atunci nu era vegetariană, dar bea nechezol, că era simgura cafea comunistă de pe rafturi. Ce mai vremuri, ce mai vremuri, nenică! Votați PSD! Dar aveți grijă că țepii și țepulele de la trandafirii semnului electoral al PSD înțeapă rău de tot. Votați PCR! Ceaușescu pe cer e! Cosmonaut sadea! Să trăiți bine și să-i numărați ouăle lui Adrian Năstase! Băăă, da proști mai sunteți, proștilor! Chemați minerii să vă facă ei meniul!

4 august 2020 1:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.