Zeci de localităţi din România stau sub spectrul carantinării, având în vedere evoluţia cazurilor de coronavirus din ultimele zile. Deja mai multe localități au fost închise iar premierul Orban anunță că nu va ezita să închidă orice localitate. Medicii sunt disperați că nu mai găsesc locuri în spitalele-suport COVID-19, locurile la ATI sunt supraaglomerate și se eliberează de cele mai multe ori doar prin deces, cadrele medicale strigă că au ajuns la epuizare, dar România bifează creșteri pe linie.

 Orașul Făget, din județul Timiș, este primul oraș din România care a intrat în carantină începând de duminică, 26 iulie, ora 19:00, anunță GÂNDUL. Alături de această localitate, au fost plasate în carantină și satele Bighini, Temerești și Colonia Mică. Autoritățițile centrale, Comitetetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea celui județean de a plasa cele patru localități în carantină potrivit noii legi în vigoare referitoare la această măsură. În Făget, opt dintre cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt înregistrate la spitalul local.

În total, pe raza judeţului Timiş au fost declarate nouă focare de COVID, din care opt mai sunt active şi se află sub strictă supraveghere, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş. Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, a informat, duminică seara, că la Spitalul CFR Timişoara sunt 9 cazuri confirmate, cu focarul în supraveghere , iar la o unitate de procesare a cărnii sunt 142 de cazuri confirmate din 1.364 angajaţi (focar în supraveghere), informează ROMÂNIA24.

Pe raza judeţului Timiş au fost declarate nouă focare de COVID, din care opt mai sunt active şi se află sub strictă supraveghere, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş. La o unitate de procesare a cărnii sunt 142 de cazuri confirmate din 1.364 angajaţi (focar în supraveghere). Acest focar de infecţie a fost închis, dar a rămas în continuare în monitorizarea DSP Timiş.

Premierul Ludovic Orban, citat de CAPITAL, a oferit detalii de ultim moment privind modul în care vor acţiona autorităţile când situaţia se va înrăutăţi. „E o procedură de carantină pe baza evaluării făcute de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP. Prin ordinul comandantului acţiunii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, se poate hotărî carantinarea unei localităţi, a unui sat, a unei comune, a unui cartier, a unei zone sau se poate şi a unei regiuni, dacă este vorba de o răspândire foarte mare a virusului.

Când va fi necesar, vom lua decizia de a carantina orice comunitate locală unde există o răspândire amplă a virusului, în primul rând ca să protejăm zonele învecinate şi în al doilea rând să luăm măsurile în rândul comunităţii locale pentru a stopa răspândirea virusului”, a afirmat Ludovic Orban.

Săptămâna trecută, amintește CANCAN, localitate Roata de Jos din județul Giurgiu a intrat în carantină, pentru că a apărut o focar de COVID-19. „Explozia” de infectări s-a produs după ce mai multe persoane au participat la un eveniment privat pe litoral, unde nu s-a ținut cont de distanțarea socială și nu s-a purtat mască și, astfel, aceștia au contactat virusul SARS-CoV-2.

Apoi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a votat hotărârea prin care comuna Gornet, din județul Prahova, a intrat în carantină, după ce DSP a anunțat că 15 din cei 2.8000 de locuitori au fost confirmați cu Covid-19, amintește ANTENA3.

Și 12 localități din județul Argeș sunt sub supraveghere și în prag de carantină. Printe ele se numără chiar municipiul Pitești, dar și Mioveni, unde se află fabrica Dacia. Prefectul de Argeș, Emanuel Soare, citat de COTIDIANUL, a făcut anunțul. „Avem o listă scurtă de localități care îndeplinesc acest criteriu, al numărului minim la mia de locuitori. Alături de acest indicator, mai sunt alți șapte indicatori în ordinul de ministru, ei trebuie corelați și dacă localitatea nu satisface criteriile acestea, nu se mai pune problema izolării și a carantinei”, a explicat prefectul Emanuel Soare.

Așa arată România, astăzi, când a intrat în a 30-a săptămână de la primul caz COVID-19 confirmat, constată DIGI24. O perioadă în care am trecut deja de 44.000 de persoane confirmate din care, din păcate, aproape 2.200 au murit. Săptămâna care tocmai s-a încheiat, a “29-a” (20-26 iulie) va rămâne, cel puțin pentru moment, cu cele mai multe recorduri negative doborâte. În mod cert este cea cu cele mai multe cazuri noi: 6.659!

În această ultimă săptămână au fost 4 zile în care a fost doborât recordul de noi cazuri. Am trecut de 1.000 de infectări miercuri și am urcat până la 1.284 sămbătă!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că se va ajunge, până la urmă, la reintroducerea stării de urgență?


Comentarii

xyz Guvernul PNL/Orban trebuie sa aplice legea severa si dura pt protejarea Romaniei de virusul ucigas ! Cetatenii romani, in special rromii sunt fara masti - in magazine, mijloalce de transport, in parcuri, pe strazi, iar rromii declara ca ei nu cred in virus. Astia vor sa ne imbolnaveasca pe cetatenii disciplinati si responsabili, care inteleg respectarea starii de urgenta.

28 iulie 2020 6:59

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.