Tot mai multe țări impun restricții sau interzic complet accesul românilor pe teritoriul lor, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din România. În acest moment, 20 de țari din Europa restricționează accesul persoanelor care vin din România, anunță PROTV.

Cele 20 de state care interzic accesul românilor sau impun anumite restricții pentru a intra pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria, transmite DIGI24.

Cel mai recent exemplu, Ungaria, care a stabilit noi restricții în ceea ce privește trecerea frontierelor de către cetățenii care vin din zonele de risc, anunță GÂNDUL. În contextul în care România a fost inclusă în categoria „galbenă”, cetățenii români care merg în Ungaria vor sta în carantină. Noile măsuri restrictive vor intra în vigoare miercuri. Anunțul a fost făcut de șeful cabinetului premierului Viktor Orban și are ca scop limitarea răspândirii coronavirusului în Ungaria.

„Decizia a fost luată în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări”, a anunțat duminică Gergely Gulyas. Potrivit noilor măsuri care vor intra în vigoare miercuri, cetățenii maghiari care se întorc în țara de origine din țări incluse în categoriile roșie și galbenă, se vor supune unor controale medicale la graniță și vor fi obligați să stea în carantină. Același lucru se va întâmpla și cu cetățenii străini care vin din zonele galbene și anume vor fi terstați medical și carantinați, în timp ce intrarea cetățenilor din zone roșii în Ungaria este interzisă.

Începând cu data de 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria pot intra în țară doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile, informează JURNALUL NAȚIONAL. În absența acestui certificat, se impune autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Ministerul afacerilor Externe din România anunţase, vineri seară, că Lituania interzice accesul cetăţenilor români, din 13 iulie. Până vineri, doar nouă state europene au impus restricţii de călătorie pentru cetăţenii români din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus din ţara noastră, afirmă CAPITAL. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste ţări erau: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie.

În România numărul cazurilor de coronavirus raportat în ultimele 24 de ore a fost de 456 iar testele au fost mai puține. Chiar dacă numărul este mai mic decât în ultimele două zile asta nu înseamnă că este și motiv de bucurie, constată ANTENA3. Suntem în continuare printre fruntașii Europei la numărul de îmbolnăviri. România se află în acest moment pe locul 4 în ceea ce privește numărăul de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus raportate în 24 de ore. Am urcat într-un top pe care nu ni-l doream. Bulgarii au anunțat doar 77 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore iar în Ungaria au fost raportate doar 5 cazuri noi.

În contextul în care numărul îmbolnăvirilor de coronavirus în România este în continuă creștere, secretarul de stat, Raed Arafat, confirmă faptul că autoritățile ar putea impune noi restricții, însă numai pentru anumite zone din țară, unde apar focare, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, a avertizat Raed Arafat.

La propunerea medicilor, Guvernul Orban analizează reimpunerea stării de urgenţă în zonele în care epidemia a luat amploare, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Urmează zile decisive: dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe o pantă descendentă, ne întoarcem la restricţii pentru a evita sufocarea sistemului de sănătate.

Specialiştii în sănătate recomandă Guvernului să impună restricţii mai dure în lupta cu pandemia, după valul de infectări din ultima săptămână. Medicii au ajuns la concluzia că starea de alertă e aproape inutilă în acest moment, în contextul în care românii nu respectă de bună-voie şi nesiliţi de stat măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară, susţin pentru ADEVĂRUL surse implicate în procesul decizional. Prin urmare, Executivul condus de Ludovic Orban ia în calcul revenirea la starea de urgenţă, însă nu pe întreg teritoriul ţării, ci doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat, ca urmare a relaxării iresponsabile.

În paralel, PSD şi PNL continuă disputa în Parlament pe tema carantinei şi izolării, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Comisia Juridică a Senatului reia astăzi analizarea proiectului de lege propus de Guvern și adoptat deja de Camera Deputaților. Un vot final ar putea avea loc în cursul după-amiezii dar poate fi și amânat câteva zile. Amânarea solicitată vineri de Robert Cazanciuc, senator PSD, a mutat discuțiile astăzi, când se așteaptă clarificări venite din partea Executivului și exemple de legislații similare din statele Uniunii Europene.

La discuții au fost invitate organizații neguvernamentale, asociații neprofesionale dar și reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai CSM. COTIDIANUL arată că senatorul Cazanciuc a spus că votul va fi dat în funcţie de dezbaterile din Comisie şi că acest lucru se poate întâmpla luni, marţi sau miercuri.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că parlamentul va aproba noua lege referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie adoptat de guvern?


Comentarii

Mihnea Ungaria micsoreaza numarul de intrari, Austria anuleaza zborurile catre Romania, Israelul ne-a pus pe lista tarilor ai caror cetateni nu au acces ca turisti.... Ne merge din ce in ce mai bine.... Noroc mare cu Tataru, Raed & Co........Plus presa de serviciu! Cat despre concedii, restaurante, nunti etc...... JALE!

12 iulie 2020 22:48

Banatean Cand lumea se uita pe posturile de tembelizare a populatiei, ce mai astepti Oltene? Si pe urma, de parca n-ar fi prosti destuli, mai devin si fudului: "eu sunt sanatos, sanatos tun". Asta este si din pacate n-avem ce face. Gradul de prostire creste continuu. De parca s-ar cere cine stie ce! Niste lucruri elementare: sa nu te inghesuiesti, sa porti masca atunci cand esti intr-o aglomerare si sa te speli pe maine de cate ori ai fost in contact cu suprafete care au putut fi atinse si de eventuali bolnavi ( chiar si asimtomatici). Se pare ca-i noroc totusi si cu vara ca nu se transmite atat de puternic. Dar la toamna va fi dezastru!

12 iulie 2020 18:29

Oltean Cu asa popor neintelegator, am ajuns ciumatii Europei. Si masurile, foarte timide, ajung sa fie contrate de catre CCR. VREM DICTATURA, CA LA ROMANI NU SE POTRIVESTE DELOC DEMOCRATIA !

12 iulie 2020 18:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.