Președintele României, Klaus Iohannis, face declarații la Palatul Cotroceni, de la ora 15. Cel mai probabil, președintele va anunța ce s-a discutat la ședința pe care a avut-o ieri cu premierul Orban și ceilalți miniștri.

- A avut loc o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în multe gospodării. În plină criză sanitară provocată de coronavirus, avem o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posbil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice

-E tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.

-Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se întâmplă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluții există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce se întâmplă acum este consecința amplificările schimbărilor climatice și a ignorării, timp de ani de zile, a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un timp foarte scurt. E imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare.

-Ar trebui să depășim mentalitatea că e suficient să mai construim câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor, cursirolor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

-O parte semnificativă din fondurile europene, de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar, 2021-2027, va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice. Împreună cu Guvernul vom face proiecte necesare pentru ca astfel de evenimente să fie îndepărtate.


Comentarii

Oltean Tot Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor este un aparat birocratic oresiv, care numai de problemele REALE ale mediului nu se preocupa. Scopul principal este de a asigura salarii unui numar mare de bugetari si functionari publici, care nu au alte preocupari de a emite prevederi legislative care sa le asigure perpetuarea functiilor si veniturilor. Orice fel de sugestii de a rezolva concret problemele, de a reduce birocratia inutila si inumana sunt respuinse imediat sau, pur si simplu, nu sunt luate in considerare. Probleme ca managementu deseurilor, curatirea albiilor majore, regularizarea cursurilor de apa, reimpaduririle, etc. nu sunt tratate profesionist, ci politicianist.

25 iunie 2020 4:20

Mircea Adica sa dam bani de benzina drujbelor austriece, neamurile tale, nu? Mai Dobitocule..... Ai promis ca te implii in problema padurilor taiate in Romania de catre austrieci si ai facut silenzio non-stop..... Cand vei dispune ca finul tau de cununie sa plece in Austria mamii lui???

25 iunie 2020 0:49

Hans Bai pulica, pune la greaba ministerele mediului si al apelor, sa-si faca treaba... ca de 30 de ani nimeni nu s-a mai preocupat de diguri, dragarea marilor rauri din Romania.... OGA &Co au avut doar sefi pe bani frumosi si atat..... Habarnismul e la moda in politrucia romaneasca....

25 iunie 2020 0:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.