Milioane de oameni sunt în stare de șoc. Mărirea pensiilor, potrivit legii pensiilor și angajamentelor de la nivel guvernamental este în pericol. Se pare că cei de la PNL nu vor putea să mărească veniturile pentru milioane de români. Este dezvăluirea care va declanșa un adevărat război.

Scandal imens pe scena politică autohtonă cu milioane de români prinși la mijloc, prezis de CAPITAL. Cei de la PSD au dat o lege prin care milioane de oameni vor avea pensiile mărite cu 40% din luna septembrie. Cei de la PNL au spus că acestea vor fi mărite, dar pandemia de coronavirus le-a dat planurile peste cap. Unul dintre liderii partidului a detonat bomba în direct. Deputatul Dan Vâlceanu a spus adevărul. Liberalii nu vor putea majora pensiile cu 40 de procente, ci doar cu 10.
”Eu cred că procentul avansat de domnul Stolojan, de 10%, este unul realist. Anul ăsta, majorarea pensiilor cu 40% este foarte dificilă. Nu a adus PNL coronavirusul și criza economică în România.”, a spus Dan Vâlceanu, la România TV.

Și premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că pensiile nu vor fi majorate cu 40%, anunță EVENIMENTUL ZILEI. El a declarat, ieri, că Guvernul doreşte creşterea pensiilor, dar urmăreşte „cu mare atenţie evoluţia economiei”, pentru a lua cele mai bune decizii. „Guvernul are ca obiectiv creşterea pensiilor. Sigur că urmărim cu mare atenţie evoluţia economiei. La şase luni, în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor şi Guvernul trebuie să prezinte un raport privind evoluţia economiei şi a bugetului.

De asemenea, ne vom baza pe prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi pe prognozele partenerilor noştri, astfel încât să luăm cele mai bune decizii, iar creşterea pensiilor să ducă la îmbunătăţirea vieţii părinţilor şi bunicilor noştri, dar în acelaşi timp să şi putem garanta plata pensiilor crescute”, a arătat prim-ministrul, citat de ANTENA3.

Discuţiile purtate zilele acestea la nivel înalt în privinţa creşterii pensiilor privesc o derogare de la procentul de 40% stipulat în legea pensiilor pentru majorarea din luna septembrie, guvernanţii luând în calcul alte trei scenarii, anunță GÂNDUL. Toate cele trei scenarii luate în calcul prevăd o majorare a pensiilor în două etape, una în septembrie, conform legii, iar cealaltă în primăvara anului viitor.

„Se discută aceste trei scenarii care prevăd creşteri procentuale diferite, prima majorare urmând să aibă loc în toamnă, iar cea de-a doua în primăvara anului viitor, urmând ca sumele necesare acestei a doua majorări să fie cuprinse în bugetul de stat pe anul 2021, care va fi întocmit în ultimele luni din 2020”, au declarat pentru ADEVĂRUL surse apropiate discuţiilor. Potrivit acestora, un prim scenariu priveşte majorarea cu doar 10% a pensiilor în septembrie şi diferenţa de 30% în primăvara anului viitor.

Al doilea scenariu este majorare cu 15% în toamnă şi 25% în primăvară, iar al treilea priveşte o creştere cu 20% în toamnă şi alte 20% în primăvara lui 2021. În sprijnul susţinerii creşterii etapizate a pensiilor, guvernanţii ar putea invoca cheltuielile uriaşe pe care trebuie să le suporte în acest an bugetul de stat din cauza pandemiei.

Majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 nu va fi de 40%, cum prevede Legea bugetului pe acest an, ci de cel mult 20%, restul creșterii urmând a fi amânată pentru sfârşitul anului 2021. Asta se pregătește la nivelul Academiei Române, unde un grup de doctoranzi condus de Emil Dinga - directorul științific al Centrului de Cercetări Financiare și Monetare al Academiei - lucrează la un studiu de fundamentare privind majorarea pensiilor. Emil Dinga a dezvăluit, în cadrul unei teleconferințe, că în baza acelui studiu, „pregătit pentru Guvern”, va propune o majorare a pensiilor cu 20%, chiar cu prețul creșterii inflației, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Eu acum lucrez la un studiu care va fi terminat în curând, studiu elaborat împreună cu doctoranzii mei de la Academia Română. Când va fi terminat, va fi depus la Guvern. Studiul este elaborat pentru Guvern, în cadrul activităților Academiei Române. În studiul acela, eu voi propune, de fapt, nu mărirea cu 40%, ci voi propune două etape. Pentru etapa tranzitorie, deci până la sfârșitul anului 2020, eu voi propune între 15% și 20% mărirea pensiilor și, ulterior, pe termen scurt (adică în 2021), va fi următoarea majorare”, a spus Emil Dinga, la sesiunea de întrebări-răspunsuri a teleconferinței, organizată de Bursa pe 28 aprilie.

Informațiile au fost confirmate și de la nivel oficial. Pensiile vor fi majorate, a afirmat, marţi seara, la ANTENA3, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, adăugând că aşteaptă evaluarea încasărilor la buget pe care Ministerul Finanţelor are obligaţia să o facă, acest lucru urmând să se întâmple în luna iulie.
 
"Voi fi beneficiara evaluării financiare cu privire la încasările la buget pe care o va prezenta domnul ministru Cîţu în foarte scurtă vreme. Probabil că va face această evaluare după trecerea pandemiei, respectiv la maxim 6 luni de la începerea anului, atunci când această evaluare oricum trebuie făcută. Ce pot să vă spun este că pensiile vor creşte. Aştept evaluarea încasărilor la buget pe care Ministerul Finanţelor are obligaţia să o facă şi sunt adepta comunicărilor doar pe bază de cifre şi pe situaţii generate de analiza bugetului.

Nu sunt adepta răspândirii de zvonuri şi de opinii şi de păreri şi ce mi-ar plăcea mie şi de ce i-ar plăcea unui alt coleg. Cred că avem responsabilitatea să dăm oamenilor răspunsuri pe bază de cifre clare, care să arate încasările la buget, respectiv resursele publice pe care le avem după această pandemie", a declarat Violeta Alexandru.

Întrebată dacă poate fi menţinut calendarul majorărilor care prevede pentru toamna acestui an creşterea punctului de pensie cu 40%, ea a declarat că răspunsul ar fi "o afirmaţie care ar genera multă emoţie" şi că deţine o funcţie publică şi are responsabilitatea de a comunica informaţii clare, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ.

Ministerul Finanțelor va prezenta Guvernului mai multe scenarii legate de creșterea pensiilor cu 40% din toamnă, decizia urmând să fie politică, a declarat marți ministrul Finanțelor Florin Cîțu, citat de COTIDIANUL. Creșterea pensiilor este o măsură des invocată în analizele agențiilor de rating și ale instituțiilor financiare internaționale, dar și în documentele unor organziații economice locale, care atrag atenția asupra impactului bugetar al măsurii și asupra nesustenabilității acesteia. În aprilie, spoune Cîțu, au fost alocate s-au alocat 11 miliarde de lei pentru asistenta sociala care include si pensiile.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seara, că pensiile românilor vor fi mărite din toamnă, fără a spune cu cât, acest lucru urmând să fie stabilit în urma unei analize și în funcție de evoluția economiei românești, precum și a încasărilor bugetare, amintește NAȚIONAL. „Despre pensii am să dau un răspuns clar. Ne dorim creșterea pensiilor, vom crește pensiile, ăsta e obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a evoluției economiei românești, a încasărilor bugetare. După primul semestru, după primele șase luni, Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului din România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și le vom anunța public”, a spus Orban.

Economiştii au atras în numeroase rânduri atenţia asupra impactului creşterii pensiilor asupra bugetului de stat. Potrivit Consiliului Fiscal, o creştere cu 40% a pensiilor din septembrie va avea un impact suplimentar de 24,8 de mld. lei, pentru patru luni din an. Anii viitori vor fi însă devastatori pentru buget, spun economiştii – 51 mld. lei pentru 2021 şi 81 mld. lei pentru 2022.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de ADEVĂRUL, insistă: impactul bugetar al majorării cheltuielilor cu asistenţa socială (inclusiv pensii – n. red.) ar aduce un deficit bugetar de 8% din PIB în anul 2022, în condiţiile în care legea pensiilor va rămâne în varianta actuală.

De altfel, cu mult înainte de izbucnirea pandemiei în România, economistul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugusr Isărescu avansa chiar o creştere a pensiilor etapizată până în 2024. Mai precis, în decembrie 2019, economistul propunea ca PNL să îşi asume o majorare „sustenabilă” a pensiilor, cu numai 10% din septembrie 2020, urmând să îşi asume alte creşteri până la concurenţa creşterii de 40% până în anul 2024.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.