Ridicarea graduală a restricţiilor impuse în perioada stării de urgenţă începând cu data de 15 mai ar putea fi realizabilă doar dacă vor fi îndeplinite, cumulativ, patru condiţii esenţiale. Ne vom „relaxa” doar dacă numărul de decese, numărul de pacienţi de la ATI şi numărul cazurilor noi vor scădea semnificativ, iar focarele de COVID-19 vor fi stinse.

La două luni de la primul caz confirmat de infectare cu noul coronavirus în România, datele statistice arată că evoluţia noilor îmbolnăviri este sinusoidală, respectiv zile cu infectări mai puţine, urmate de una în care acestea cresc dramatic. Acest grafic în „dinţi de fierăstrău” al îmbolnăvirilor influenţează într-o proporţie mai mare sau mai mică alte două imagini: cea a cazurilor grave, care au nevoie de terapie intensive, şi cea a deceselor, afirmă ADEVĂRUL.

„«Dinţii de fierăstrău» sunt explicaţi pe de-o parte de o posibilă încetare a progresiei epidemiei, dar şi de strategia de luptă a autorităţilor. Asta însemnând definiţia de caz, felul în care se aplică testele. Ce ştim cu siguranţă este că România n-a trecut la testare în masă, adică şi persoane simptomatice, şi asimptomatice. România continuă să testeze persoane simptomatice şi contacţi ai acestora. E o definiţie de caz stabilită la centru. Prin urmare, noi am ales să ne uităm doar la un versant al muntelui, în ideea de a preveni catastrofa sanitară. Şi asta, până acum, a avut un grad de eficacitate”, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Și epidemiologul Geza Molnar, citat de UNIVERSUL, a explicat că pandemia în România este în platou, şi că evoluează în dinţi de fierăstrău, adică că numărul de cazuri noi fluctuează de la o zi la alta, fără creşteri bruşte. Epidemiologul are însă un mesaj optimist. „Coronavirus este tot o viroză, tot respiratorie. Un ciclu epidemic pe orice teritoriu, trece în şase- opt săptămâni.

Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în China. A fost un număr mare de cazuri, după care lucrurile s-au liniştit. A trecut în Europa, Italia, Spania şi acolo a existat un număr mare de cazuri apoi a început să coboare”, a declarat Geza Molnar pentru Mediafax.

Șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că în aceste zile se va vedea dacă numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 va crește, aceasta fiind corelată cu perioada de Paște, perioada de incubație fiind de până la 14 zile. „Așteptăm să vedem. Acum suntem în perioada în care pot să înceapă să apară cazurile, deci incubația începe pe la 4-7 zile până la 14 zile, deci în aceste zile vom vedea dacă va fi o creștere corelată cu perioada de Paște”, a spus Arafat, citat de COTIDIANUL.

În ceea ce privește măsurile de relaxare a restricțiilor, așteptate să fie luate după 15 mai, șeful DSU a precizat că acestea vor fi graduale, iar oamenii nu trebuie să se aștepte că va fi ca înainte de izbucnirea epidemiei. „Să nu se aștepte lumea că va avea măsuri de relaxare care să însemne o revenire la ceea ce a fost înaintea pandemiei la nivel mondial. Este vorba de măsuri graduale, atent decise și cu monitorizare între măsuri”, a precizat Arafat.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că la sfârșitul acestei săptămâni se vor vedea efectele modului în care s-au comportat românii de Paști. Conform DIGI24, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvăluit că dacă se va înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri de covid-19, înseamnă că oamenii nu au respectat regulile de distanțare și au petrecut împreună de Paşti.

În opinia reputatului profesor, acest comportament nu ar fi făcut altceva decât să faciliteze transmiterea virusului care a apărut în China şi care în prezent a paralizat aproape toată planeta. De asemenea, Rafila a prezentat şi scenariul pozitiv: dacă numărul de cazuri rămâne constant, la începutul lunii mai se vor putea gândi măsurile de relaxare anunțate pentru jumătatea lunii.

Reprezentantul României la OMS a mai completat, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că la sfârșitul săptămânii se vor împlini 14 zile, adică perioada maximă de incubație a coronavirusului, de la sărbătorile de Paști. „Aceasta este săptămâna de încercare. Mai avem 4-5 zile până la sfârșitul lunii. Vom vedea atunci dacă intensificarea contactelor sociale de Paști va duce la înmulțirea numărului de cazuri de Covid-19. Dacă se va menține un număr constant de cazuri noi pe zi, 400-500, cum se înregistrează acum, înseamnă că oamenii au ascultat sfaturile autorităților.

În această variantă, ne putem aștepta la o scădere a numărului de cazuri la începutul lunii mai”, a declarat Rafila conform sursei citate. România are un decalaj de trei săptămâni față de Spania, care începând de duminică a relaxat restricțiile de circulație până la modul în care copiii au putut ieși pentru prima dată din casă. Referitor la acest aspect, Rafila a punctat: „Vom vedea dacă relaxarea de la ei va duce la o intensificare a cazurilor. Putem acționa preventiv“.

ANTENA3 a prezentat schița ”Planului 15 mai”, data la care încetează pe teritoriul României starea de urgență. Iată activitățile care se reiau sau vor fi modificate după încetarea stării de urgență:

-Saloanele de coafura și cosmetică își vor reluat activitatea, dar într-o formulă nouă. Nu va mai exista zonă de așteptare, te duci direct la programare.

-Mall-urile și restaurantele cel mai probabil, nu se vor redeschide după 15 mai. Deschiderea va fi gândită pentru folosirea teraselor.

-Hotelurile și-ar putea relua activitatea după 15 mai. Hotelierii au luat deja măsuri de protecție și au amplasat dezinfectant la recepțiile instituțiilor.

-Parcurile se vor redeschide, însă nu și locurile de joacă.

Membrii Guvenrului sunt în dialog cu reprezentanții acestor afaceri pentru a se găsi cele mai bune soluții.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că în data de 15 mai chiar vor fi ridicate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.