Un tratament experimental pentru COVID-19 a fost testat cu rezultate foarte bune, în SUA. Pacienţii cu forme severe au plecat acasă după câteva zile de spitalizare. Acest tratament va putea fi produs şi în România dacă va fi nevoie, potrivit cel mai mare producător de medicamente din țara noastră.

Antiviralul Redemsivir, fabricat de americanii de la Gilead, este cea mai nouă speranţă a cercetătorilor din întreaga lume pentru combaterea virusului Covid-19 și ar putea fi produs şi în România, dacă va fi nevoie. „Medicamentul, din câte ştiu, este sub patent, îl poate produce o singură companie în lume, de compania originatoare. Ştiu că mai este o companie în China care a replicat produsul. În caz de nevoie, sigur, îl vom putea produce şi în România.

Există proceduri - în caz că nu e destul de la o singură fabrică - sunt proceduri de urgenţă ca şi altor producători să le fie acordat dreptul de a fabrica aceste molecule aflate sub patent. Este o procedură de decădere din drepturi din proprietatea intelectuală”, a declarat, citat de DIGI24, Dragoş Damian, directorul Terapia din Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat că antiviralul Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru COVID-19. UNIVERSUL explică faptul că profesorul îşi bazează afirmaţiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienţi în stare critică, internaţi într-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament.

Un număr de 4.000 de pacienţi cu Covid-19 din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi, potrivit lui Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El susţine că Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru coronavirus.

Medicul Ion Alexie, specialist în boli infecțioase într-un spital din Nevada, SUA, a vorbit, la ANTENA3, despre cele mai noi date pe care le-au adunat medicii și oamenii de știință despre noul coronavirus. „Se lucrează la vaccinuri, se lucrează și la tratamente, se fac studii - a fost publicat un studiu parțial din Chicago unde spun că medicamentul care se numește Remdesivir dă rezultate foarte bune, mai ales la pacienții cei mai gravi și cei intubați, ceea ce este un lucru foarte bun. Studiul final încă nu este publicat, încă se mai tratează pacienți, dar este un început bun", a spus dr. Ion Alexie.

De asemenea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că „s-au importat 500 de kilograme de materie primă și urmează să se producă peste 2 milioane de comprimate de Plaquenil de săptămâna viitoare".

Directorul Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a afirmat, pentru MEDIAFAX, că fabrica va putea produce în curând 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină, un alt medicament utilizat pentru tratarea pacienţilor infectați cu COVID-19. „Substanţa activă soseşte mâine sau poimâine pe Otopeni, a plecat un avion în Elveţia şi din Elveţia soseşte pe Otopeni în 2 zile.

După ce vine vom produce 3,5 milioane de comprimate pe care le vom avea într-un stoc de sigurană la noi în fabrică. Am discutat la Agenţia Medicamentului şi ne vom autoriza pe îndelete, o să facem şi studii clinice pe centrul nostru de studii, adică studiu de bioechivalenţă, şi vom avea produsul înregistrat cu APP în România şi în comunitatea europeană”, a spus Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi.

Pe de altă parte, un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, deşi încă nu a început testarea acestui vaccin, anunță CURENTUL.

Vaccinul, denumit „ChAdOx1 nCoV-19'“, este unul dintre cele aproximativ 70 de potenţiale vaccinuri împotriva noului coronavirus aflate în faza de dezvoltare pe plan mondial, dintre care pentru cel puţin cinci s-a început testarea preliminară pe oameni, afirmă ADEVĂRUL. Cercetătorii britanici recrutează acum voluntari pentru testare preliminară (faza 1) şi recunosc că începerea producţiei vaccinului este o decizie riscantă, întrucât dozele produse vor fi inutile dacă în final se dovedeşte că vaccinul lor nu este eficient, a anunţat echipa de cercetători de la Universitatea Oxford.

„Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume“, a declarat presei Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford, el estimând că până în septembrie se va încheia şi testarea vaccinului.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.