Primul avion cu români culegători de fructe şi de legume a ajuns în Marea Britanie joi după-amiază. Regatul Unit are nevoie disperată de muncitori la ferme, transportul din România fiind catalogat ca „extrem de important“ pentru salvarea agriculturii.

Un avion transportând 150 români aduşi la cules de fructe şi de legume a aterizat joi, 16 aprilie, pe Aeroportul Stasted din Londra, în Marea Britanie. Este prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricţiilor de pandemie, iar firma care a comandat zborul, gigantul G's Fresh din East Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa - scrie Daily Mail. Este nevoie de 80.000 muncitori la ferme, altfel culturile vor putrezi pe câmp.

Românii vor lucra la o fermă-gigant cu 7.000 hectare, sezonul culesului începând luni, 20 aprilie. Presa şi autorităţile britanice i-au întâmpinat pe culegătorii români ca pe nişte eroi, cu exprimări elogioase - „sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“. La apelul oficial de ajutorare al fermierilor, în lipsa est-europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, britanicii s-au înscris în număr de 30.000 ca voluntari la cules de fructe şi legume - dar până la numărul necesar de 80.000 mai e cale lungă. „Românii ne vor da răgazul necesar să-i instruim şi pe voluntari ce au de făcut“, au declarat englezii.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.