După cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, 76 de morţi în 24 de ore, guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziţiei, transmite AFP.

Această nouă lege i-ar permite guvernului condus de social-democratul Stefan Lofven să adopte anumite decizii, precum limitarea adunărilor publice şi închiderea companiilor, fără aprobarea parlamentului unicameral de la Stockholm.

''Suedia şi lumea întreagă se confruntă cu o situaţie gravă cauzată de coronavirus. Considerăm necesar să putem acţiona rapid dacă situaţia o cere, este vorba în definitiv despre a proteja vieţile oamenilor'', a susţinut ministrul sănătăţii suedez, Lena Hallengren, într-un comunicat.

Totuşi, viitoarele dispoziţii nu ar urma să acorde puteri suplimentare executivului decât pentru o perioadă de cel mult trei luni, o situaţie care îngrijorează opoziţia politică din Suedia.

Liderul Partidului Moderat (conservator), Ulf Kristersson, a declarat într-o postare pe Facebook că proiectul guvernului nu precizează maniera în care puterile suplimentare ale guvernului ar putea fi utilizate.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.