Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a explicat pericolul care îi pândește pe români, dar și motivul pentru care cetățenii sunt atât de expuși infectării cu coronavirus. Acesta a spus, clar și răspicat, de ce avem nevoie în această perioadă pentru a ne feri de un pericol mare provocat de transmiterea comunitară cu coronavirus.

Chiar dacă în această perioadă de criză, românii sunt speriați de acest virus global, de multe ori uită să se spele pe mâini și să se izoleze, măsurile cele mai utile în lupta grea cu această pandemie. Cu riscul de a supăra cetățenii, profesorul Streinu Cercel, citat de UNIVERSUL, a declarat că: „Problema e alta și dacă nu o rezolvăm, în mai puțin de o lună ajungem ca Italia. Trebuie să evităm murdăria, pe românește! Avem nevoie să folosim apă și săpun, pentru a impiedica transmiterea intracomunitară a coronavirusului. Este cel mai important! Românii trebuie să înțeleagă că e nevoie să stea în case“.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând de astăzi, există mai multe drepturi suspendate, decât cele care operează. Recomandările devin obligatorii, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu mai au deloc voie să părăsească locuințele. Pentru respectarea acestor dispoziții, șeful statului a anunțat că Armata va fi prezentă pe străzi, pentru a „veni în sprijinul forțelor de ordine”, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Premierul şi preşedintele României au dat declaraţii diferite referitoare la restricţiile care vor fi aplicate persoanelor de peste 65 de ani, adică dacă acestea vor putea sau nu să mai iasă din casă într-un anumit interval orar, constată ADEVĂRUL. „Am văzut că s-a rostogolit o informaţie care nu e adevărată despre persoanele peste 65 de ani. Se ştie că persoanele peste 65 de ani sunt cei mai vulnerabili.

Pentru a-i proteja se va institui această interdicţie de a ieşi din casă, dar nu pe toată durata zilei. Va exista un interval din zi în care vor putea ieşi din casă persoanele peste 65 de ani şi luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine exclusiv pentru aceste persoane”, a declarat marţi seară Ludovic Orban.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis subliniase că persoanele de peste 65 de ani vor sta tot timpul în casă, amintește GÂNDUL. „Un punct foarte special, ţin neapărat să-l mai menţionez - persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale. Şi, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă”, a declarat şeful statului.

Apoi, ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat marţi că a emis Ordonanţa militară 3 prin care se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu excepţia celor care merg la serviciu, la cumpărături de primă necesitate sau pentru animalele de companie. COTiDIANUL amintește că cei peste 65 de ani se deplasează în intervalul 11 - 13.

Ministrul Vela a subliniat că este foarte importantă respectarea noilor reguli, admiţând că nimănui nu îi face plăcere să stea departe de cei dragi. „Dar, vă rugăm să înţelegeţi, mai bine nu îi vedeţi pentru 14 zile, o lună, două, decât să îi pierdeţi pentru totdeauna", a spus Vela. El a mai spus că, dacă toată lumea acţionează corect acum, „evităm un posibil dezastru viitor" şi a adăugat că ceea ce trăim noi azi este cât se poate de serios.

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi seară că unul dintre obiectivele Guvernului este creşterea capacităţii de diagnosticare. Acesta, citat de ADEVĂRUL, a adăugat că „nu există teste rapide”, explicând că „ele există, dar au o marjă de eroare de 20%”. Premierul a precizat şi că un alt obiectiv al autorităţilor este să ajungă în „5-7 zile să creştem capacitatea la peste 2000 de teste, chiar la 2500 de teste pe zi”.

Deci, constată EVENIMENTUL ZILEI, testarea în masă a românilor este următoarea etapă pe care o vom experimenta în lupta cu noul virus care a îngrozit omenirea și a izolat peste un miliard de oameni. Astăzi, pe aeroportul Otopeni, va ateriza un avion din Coreea de Sud care va aduce prima tranșă de 200.000 teste moleculare pentru coronavirus. Unifarm a semnat un contract cadru de 2.000.000 de  kituri de testare medicale cu China și Coreea de Sud, pentru a permite trecerea la etapa următoare: testarea în masă.

Este metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a încetini răspândirea coronavirusului și a fost implementată de multe state, organizându-se inclusiv testări în mașină, tip drive-in.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.