Se vorbește, chiar de la nivelul autorității centrale, de o plafonare a prețului la utilități, apă, energie, gaze, iar o bună parte din audiență în comentariile de presă, la TV sau social media este de acord, ba chiar o cere cu insistență.

Numai că plafonarea la acest nivel este păguboasă pentru consumatori pentru că, cel puțin, gazul și curentul trebuie să se ieftinească semnificativ. Tarifele finale ale electricității și gazului sunt stabilite de ANRE, care recunoaște distribuitorilor costurile cu achiziția mărfii primare.Or, odată cu prăbușirea cu 50% a cotațiilor barilului, se prăbușește și prețul gazului pe burse, precum și prețulel ectricității.

Cu 20% s-a ieftinit deja gazul, în doar 2 spătămâni, iar energia, cam cu 10%. Jumătate din factura la gaze reprezintă marfa gaz, la energie, electricitatea este 40%. Prin urmare, ANRE ar trebui, de urgență să opereze ieftiniri de 10% la gaz și 4-5% la energie. Efectuarea unui plafon la utilități reprezintă, în fapt, o pierdere la consumator. Cu cât mai multe luni rămân plafonate utilitățile, cu atât mai mult pierde consumatorul și câștigă distribuitorii.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.