Declararea oficială a stării de urgență pe teritoriul național sau în unele zone din România ar putea pune în pericol sau chiar zădărnici planul președintelui Klaus Iohannis de a obține alegeri parlamentare anticipate, odată cu cele locale. Asta, deoarece, pe perioada de la 30 la 120 de zile, cât poate fi instituită această stare de urgență, Parlamentul României nu poate fi dizolvat.

Există voci politice care cer chiar amânarea alegerilor locale, deoarece scrutinul electoral presupune aglomerări umane, în timpul campaniilor electorale, dar și aglomerări la secțiile de votare. Evoluția crizei COVID-19 riscă însă să determine, în perioada imediat următoare, instaurarea unor astfel de măsuri. Liderii PNL, în frunte cu prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, dar și cu președintele Ludovic Orban, nici nu vor să audă de așa ceva.


Legea Fundamentală prevede, în cuprinsul articolului 89, la alineatul al treilea: “Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.