Intr-o lume care se afla in plina criza ecologica, ce mesaj transmit religiile?

La aceasta intrebare au raspuns reprezentanti ai celor 5 religii practicate in Franta.

Clerici, scriitori ori sociologi au tinut sa sublinieze ca, inca din Antichitate, era acreditata ideea ca omul face parte din Cosmos, constituind, impreuna cu natura, un tot armonios si divin.

Traditia iudeo-crestina a provocat insa o ruptura, potrivit francezilor, in legile firesti ale naturii. Ea a pus omul in centrul Universului, l-a inaltat pe un soclu „metafizic” si i-a conferit puteri depline asupra mediului inconjurator, de care abuzeaza acum din plin.

„In Biblie, Dumnezeu a creat natura si i-a incredintat-o omului, conferindu-i puteri absolute asupra-i. Pentru prima oara in istoria umanitatii, s-a creat o distanta incomensurabila intre creator si creatie. (...) Problemele actuale ale omenirii deriva din modernitate, care presupune o posibila distrugere a naturii”, a explicat scriitorul francez Andre Fievez, autorul cartii „Natura - Reprezentarile si geneza crizei ecologice”.

Oadta cu Crestinismul, omul si natura "au rupt legaturile"

In traditia iudeo-crestina, omul a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, este centrul creatiei, iar acest lucru i-a taiat legaturile cu natura, mai spun scriitorii din Franta in incercarea lor de a gasi sensul ecologiei in religia crestina.
Integral pe Green ReportComentarii

ecologist E prea complicata intrebarea asta. Natura umana e, oare, in contradictie cu Natura-mama? Felul in care ne comportam cu Mama-natura ar furniza un raspuns pozitiv. Dar nu exista numai crestinismul, sunt alte religii care au alt punct de vedere despre relatia om- natura.Credinta mea, non-religioasa, e ca crestinismul a impins umanismul la limita. De aici incolo omul lui DaVinci iese din cercul lui.

6 noiembrie 2011 8:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.