Ochii nu sunt doar oglinda sufletului, ci şi a sănătăţii. Specialiştii îţi pot spune, uitându-se în ochii tăi, dacă ai probleme cu tiroida ori colesterolul mărit. Iată câteva dintre semnele care ar trebui să îţi dea de gândit şi să te facă să mergi la medic.

1. Un urcior care nu se vinde­că. În cele mai multe cazuri, o mică umflătură, adesea roşiatică, pe marginea pleoapei inferioare este un urcior care dispare în câteva zile. Dacă nu dispare sau se resoarbe şi reapare în acelaşi loc, e posibil să fie vorba de carcinom de glandă sebacee, o for­mă rară de cancer. Un alt semn că poate fi carcinom este pierderea genelor din jurul urciorului. Trebuie să faci o biopsie.

2. Sprâncene rărite. Când sprân­­­cenele încep să se rărească sau chiar dispar în partea exterioară (cea dinspre urechi) e semn că ai probleme cu glanda tiroidă. Probabil că pierzi păr şi în alte zone de pe corp, dar la sprâncene este cel mai uşor de observat. Tiroida este esenţială în reglarea metabolismului, iar hormonii tiroidieni se numără printre cei mai importanţi în producerea părului. Femeile sunt mai predispuse la afecţiuni ale acestei glande, mai ales după 30 de ani. În cazul în care, pe lângă pierderea părului, te simţi încontinuu obosit(ă), ai schimbări dese de dispoziţie şi ai pielea foarte uscată, mergi la endocrinolog pentru un control.

3. Pete gălbui pe pleoa- pe. Petele gălbui de pe pleoa­­­­­­pe, denumite ştiinţific Xanthelasma palpebra, sunt depozite de grăsime şi pot indica un nivel ridicat al colesterolului în sânge. De obicei, nu reprezintă o ameninţare pentru ochi şi nu produc tulburări de vedere, însă trebuie să-ţi faci analize pentru a vedea cum stai cu colesterolul.
Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.