Potrivit legii moştenite de la PSD, Guvernul Orban ar trebui să majoreze pensiile în această toamnă cu 40%. Întrebat dacă va indexa pensiile din septembrie, premierul a răspuns: „Nu e 100% asta”. Nici dublarea alocaţiilor pentru copii nu e sigură, deşi preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Iar veștile proaste nu se opresc aici. Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu este de acord cu declarațiile premierului, anunță ANTENA3.

„Banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creşte eco consolidată, să relansăm investiţiile să îmbunătăţim colectarea”, a explicat premierul. „Vom creşte pensiile cu siguranţă, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung. Vom creşte şi alocaţiile, vom încerca să asigurăm o creştere cât mai mare. Sper să nu vină şi o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a adăugat Ludovic Orban la HOTNEWS.

Într-un interviu pentru ADEVĂRUL, ministrul Muncii Violeta Alexandru a susţinut că legea - moştentiă de la PSD - care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie va fi pusă în aplicare de Guvernul PNL. „Sunt bani în buget“, a spus Violeta Alexandru. Garanţia oferită de ministrul Muncii vine în contextul în care PSD acuză PNL că vrea să amâne majorarea pensiilor.

Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că nu există bani la buget pentru majorările la pensii și alocații și acuză PSD de iresponsabilitate maximă care, „în disperarea de a-și salva imaginea, sunt gata să arunce în aer România”. Florin Cîțu a precizat, într-o postare pe Facebook, citată de JURNALUL NAȚIONAL, că susține 100% declarația premierului Ludovic Orban cu privire la faptul că orice cheltuială cu asistența socială este condiționată de evoluția economiei și de încasările a buget.

„Premierul României a facut o declarație pe care o susțin 100%. Dinamica creșterilor cheltuielilor cu asistența socială este condiționată, ca în orice țară din lume, de evoluția economiei și a încasărilor la buget. Mai ales în situația României unde 2/3 din cheltuieli curente sunt salarii și asistența socială. În plus, dublarea alocațiilor, 7.5 miliarde lei nui a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decât cele bugetate și/sau reduceri de cheltuieli“.

Fostul președinte, Traian Băsescu, a declarat că Executivul Orban ar putea să crească etapizat pensiile românilor în paralel cu o absorbție excepțională a fondurilor europene, întrucât în acest fel nu s-ar produce „un șoc în nevoia de împrumuturi”, anunță CAPITAL. „Orice lege poate fi prorogata si orice lege poate fi deasupra realitatilor financiare.  Pot să spun un lucru. Pot fi marite pensile, dar cu consecinte grave. România se poate imprumuta pentru a mari pensiile.

Aplicarea legii pensiilor este exact filmul pe care le-au facut grecii sa intre in criza. Se pare ca nu au invatat nimic din povestea greaca, iar oamenii politic se  pun deasupra realitatilor economice. Il apreciez pe Orban ca are curaj. Eu as merge insa pe etapizare in paralel cu o absorbție exceptionala a fondurilor euroepen. Este singura cale pentru a compensa aceasta crestere exploziva a pensiilor.  Eu vorbesc de o crestere esalonta pentru a nu produce un soc in nevoia de imprumuturi”, a declarat Traian Băsescu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

Pe de altă parte, fostul ministrul PSD al Muncii Marius Budăi acuză că Guvernul Orban nu va lua măsuri precum dublarea alocațiilor sau majorări de pensii și că vor urma disponibilizări, dar a îndatorat România cu 18,5 miliarde de lei, afirmă COTIDIANUL. „Din păcate, ceea ce vă spuneam în campania electorală prezidențială devine realitate.

Cu un cinism fără margini, premierul Orban a anunțat astăzi că nu se vor dubla alocațiile, nu este 100% sigur că vor crește pensiile (deci sigur nu vor crește) și mai urmează și disponibilizări. Într-un cuvănt, austeritate. În schimb ne majorează vărsta de pensionare. Acum este clar de ce vor organizarea de alegeri anticipate parlamentare. Adio creșteri de pensii, de alocații, de salarii!“


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.