Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

USR riscă să se confrunte cu un adevărat val de plecări din partid iar președintel acestuia, Dan Barna, este din nou contestat, așa cum s-a întâmplat și după pierderea calificării în turul al doilea al alegerilor prezindiale. Aceasta după ce Biroul Naţional al USR a decis, în miez de noapte, cu 13 voturi pentru, să o excludă din partid pe Oli Ardelean, membru al organizaţiei Ilfov, pe motiv că a adus prejudicii de imagine partidului, anunță ANTENA3.

Concret, Oli Ardelean a postat pe Facebook un mesaj în care s-a îndoit că toate semnăturile din campania „Fără penali în funcţii publice“ au fost reale. Decizia a fost contestată puternic în interior. Zeci de membri ai USR au anunţat pe un grup intern al partidului că demisionează, după ce echipa lui Dan Barna a trecut la execuţii. Săptămâna viitoare va urma un alt val de excluderi, susţin sursele citate de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, deputatul PSD Cristina Burciu şi-a anunţat, miercuri, afilierea la grupul parlamentar al PNL, după ce la sfârşitul lunii octombrie, anunţase că va vota învestirea Guvernului Orban, pe motiv că România trebuie să intre într-o zonă de stabilitate, anunță GÂNDUL. ”Subsemnata Burciu Cristina, prin prezenta că aduc la cunoştiinţă faptul că, începând cu data de 4 decembrie 2019, îmi încetez activitatea în calitate de deputat al Grupului parlamentar al PSD şi voi activa în Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal”, se arată în informarea trimisă conducerii Camerei Deputaţilor de Cristina Burciu. Cristina Burciu a anunţat la sfârşitul lunii octombrie că va vota Guvernul Orban, pe motiv că România trebuie să intre într-o zonă de stabilitate.

Fostul deputat PNL Octavian Popa, acum lider al unei filiale județene ALDE, a vorbit la ANTENA3 despre un scenariu „sinistru” pentru alegerile anticipate. Acesta consideră că România ar avea de suferit dacă se ajunge până în acest punct, sugerând că guvernul va pica.

„Vă spun un scenariu sinistru. Dacă încearcă cineva să provoace anticipate, cine intră în această cursă aruncă România în haos total. Pică acest guvern, pică și al doilea, dar trece al treilea guvern și ne putem juca așa pana la alegerile normale, băgând țara într-un haos total. Nebun e cel care încearcă să provoace moțiune de cenzură și nebun e cel care încearcă să intre în jocul ăsta“, a declarat Octavian Popa, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu liderii grupurilor parlamentare, că a constatat că există o majoritatea în Camera Deputaţilor pentru susţinerea proiectului care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi trebuie mobilizare pentru introducerea pe agenda Plenului şi adoptare. Orban a precizat că incluisiv liderul Pro România a anunţat că sprijină acest demers, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

„Domnul Ponta a spus că sprijină, atât modificarea legii care vizează alegerea primarilor şi anume susţine alegerea primarilor cu 50% plus unu dintre votanţi în două tururi şi, de asemenea, susţine şi proiectul de lege de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban a reluat, ieri, obiceiul de acum două luni, când a căutat sprijin pentru dărâmarea Guvernului PSD, pentru a obține, de această dată, o majoritate confortabilă, cel puțin la Camera Deputaților, în vederea modificării Legii alegerilor locale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. JURNALUL NAȚIONAL susține că guvernul nu își va asuma răspunderea pe acest subiect, deoarece există riscul unei moțiuni de cenzură depuse de PSD și sprijinite cel puțin de UDMR, ceea ce ar conduce la demiterea Executivului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că își dorește alegeri anticipate, aceasta fiind singura modalitate prin care poate fi obținută o majoritate în Parlament pentru PNL. În plus, afirmă CAPITAL, Iohannis și-ar dori ca alegerile anticipate să aibă loc cât mai devreme, pentru a profita electoral de succesele înregistrate în ultima vreme, atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele europarlamentare, dar și la referendumul pe justiție din luna mai. Iar organizarea de alegeri anticipate cât mai repede posibil ar mai prezenta un avantaj pentru PNL, anume acela că partidul nu ar apuca să se erodeze electoral, în urma prezenței la guvernare.

PSD, aflat acum pe o pantă descendentă, este categoric împotriva revenirii la două tururi, iar UDMR rămâne consecvent liniei adoptate şi nu susţine schimbarea. ADEVĂRUL constată că PNL ar putea fi tentat să rămână sistemul într-un singur tur. Şi-ar asigura primarii pe care îi are acum care s-ar putea concentra apoi asupra alegerilor parlamentare. Dar ar fi o mare capcană pentru liberali.

Sistemul într-un tur conservă ceea ce partidele mari au în momentul alegerilor. Însă nu permite câştiguri care ar duce partidul în poziţia de câştigător net, ceea ce ar contribui şi la mobilizarea aleşilor locali pentru alegerile parlamentare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.