Disputele între liderii liberali încep să prindă contur la doar o lună de la preluarea guvernării, iar deciziile conducerii PNL încep să fie contestate în interiorul formaţiunii. Evenimentele politice din ultimele două luni, adică dărâmarea Guvernului Dăncilă, învestirea Cabinetului Orban şi campania pentru realegerea lui Klaus Iohannis, au readus în prim plan mai mulţi liberali care fuseseră traşi pe linie moartă.

În primul rând, şef de campanie pentru realegerea lui Klaus Iohannis a fost ales Dan Motreanu, în locul lui Ludovic Orban, ajuns prim-ministru între timp. „Motreanu nici nu a fost bine pus şef de campanie şi a început să dea ordine în stânga şi dreapta, unele din ele fiind prost primite în teritoriu”, au explicat surse din conducerea PNL pentru ADEVĂRUL.

Disensiuni în partid sunt generate şi de atitudinea lui Rareş Bogdan. Promovat intens în această campanie, după ce a fost lăsat într-un con de umbră după europarlamentare, Bogdan a reînceput să vorbească de teme politice referitoare la Bucureşti. Mai mult, Bogdan a lansat un atac la adresa consilierilor PNL. La începutul verii Rareş Bogdan a râvnit la funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti, dar Orban a preferat-o pe Violeta Alexandru.

A apărut și primul atac al USR la Guvernul PNL, anunță COTIDIANUL. USR critică decizia Ministerului Justiției de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu până la finalizarea unei analize. Partidul îi cere ministrului Justiției, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii. „Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale și în schimb declanșează concursurile de numire a noilor procurori șefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene.

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi. Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, transmite USR, într-un comunicat de presă, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”, amintește.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, are vineri dimineaţă o întâlnire cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, potrivit unor surse politice, citate de ANTENA3. Întâlnirea nu va avea loc la Guvern. Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat şi el, după întâlnirea avută cu liderul USR, Dan Barna, că a discutat cu acesta şi despre o non-beligeranţă între cele două formaţiuni în perspectiva alegerilor locale.

Printre prioritățile prezentate de președintele PLUS premierului se numără alegerile locale în două tururi, anularea recursului compensatoriu, impozitarea pensiilor speciale și anticipatele, susține DIGI24.

Președintele Klaus Iohannis și Dan Barna și-au dat mâna pentru a îndeplini un scop comun, acela de a declanșa în România alegeri anticipate parlamentare, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. În acest sens, președintele USR, Dan Barna, a declarat că alegerile anticipate reprezintă „soluţia onestă”, în condiţiile în care există un guvern minoritar. Din acest motiv, Barna a salutat declaraţia şefului statului privind nevoia de organizare a acestor alegeri.

„Salut declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind nevoia de organizare a alegerilor anticipate. A fost o soluţie pe care Alianţa USR PLUS a propus-o încă din primăvară. În condiţiile în care avem un guvern minoritar, lipsit de sprijinul unei majorităţi reformiste, anticipatele sunt soluţia onestă”, a spus președintele USR, pe Facebook.

Barna a transmis cu această ocazie un mesaj către PSD, cerându-le să aibă curajul de a veni în fața românilor pentru a fi votați și susținând că alianța USR PLUS este pregătită să intre în orice formulă guvernamentală dacă va fi asigurată o nouă majoritate parlamentară. AGERPRES amintește că preşedintele Klaus Iohannis a optat, miercuri, pentru alegeri anticipate în primăvară, arătând că va avea discuţii pe acest subiect cu toţi liderii politici.

Însă alegerile parlamentare anticipate sunt imposibile, este de părere liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta, citat de JURNALUL NAȚIONAL, a precizat că Parlamentul nu se poate dizolva la masa verde, prin discuţii. „Deci nu există această posibilitate constituţională. Ca să mergem în alegeri anticipate, guvernul Orban trebuie demis sau să-şi dea demisia.

Demiterea Guvernului Orban este imposibilă în această perioadă, nu are Opoziţia majoritate pentru a dărâma un Guvern şi demisia premierului Orban în acest moment nu mi se pare o soluţie rezonabilă, când trebuie să pregăteşti bugetul şi nici nu ai vreo garanţie că vei ajunge la alegeri anticipate, este doar primul pas”, susține Kelemen Hunor.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.