Daniel Dăianu a fost eliberat din postul de consilier de stat al premierului Victor Ponta, după mai puţin de trei săptămâni de la numirea în această funcţie şi după ce a declarat că titulatura de "consilier de stat" este eronată, deoarece nu doreşte să fie remunerat.

Premierul Victor Ponta a semnat, marţi, decizia privind eliberarea lui Daniel Dăianu din funcţia de consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, "din motive personale", potrivit Mediafax.

Economistul Dăianu a fost numit consilier de stat al premierului, pe 11 mai 2012.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de numire, Dăianu a declarat că nu lucrează în aparatul guvernamental, deoarece nu doreşte să fie remunerat pentru activitatea de consiliere a premierului, şi că titulatura de "consilier de stat" este eronată.

Până la semnarea deciziei de numire, Dăianu a lucrat tot ca şi consilier pe probleme economice al preşedintelui PSD Victor Ponta.

Daniel Dăianu, doctor în economie, a fost ministru de Finanţe în perioada decembrie 1997-septembrie 1998. El a lucrat şi ca economist-şef la Băncii Naţionale a României, post din care a fost numit ministru în decembrie 1997.

În februarie, Dăianu critica modul de utilizare a banilor publici, arătând că România a cheltuit pe investiţii mai mult decât Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par să indice o alocare de numai 1-2%.

În august 2011, preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe Dăianu, spunând că a avut rezultate zero în Guvern, deşi are un renume indiscutabil de economist. Remarca a venit ca reacţie la unele comentarii făcute de Dăianu la adresa măsurilor economice luate de Guvernul Boc.

Dăianu a fost europarlamentar în perioada 2007-2009, fiind candidat din partea PNL. Pentru a ocupa postul de europarlamentar, el a demisionat în decembrie 2007 din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române, post ocupat din septembrie 2005.

În timpul regimului comunist, din 1976 până în septembrie 1978, el a lucrat la Direcţia de Informaţii Externe (DIE), din MAI. În octombrie 2007, în perioada candidaturilor pentru Parlamentul European, el a afirmat că a intrat în DIE deoarece astfel putea să studieze în străinătate.


Comentarii

@val Ai dreptate. Mi-a placut, la inceput, Daianu. Dar pe parcurs, in toate articolele din presa si la aparitiile "pe sticla", am vazut ca "bate apa in piua". Numai generalitatii si divagatii fara rost, ametela totala. Bun la teorie bla, bla, bla in economie. Dar poate asa era la ....DIE

30 mai 2012 7:12

gascon ba are dreptate Val, nu intelegi nimic din ce spune, ba mai mult face jocul agenturilor, se vede de la o posata, daca e asa destept de ce nu a ramas ministru pe viata, caci s-a bagat in politica, cu ce scop?

30 mai 2012 7:07

Luca Ponta seamana cu Basescu . Oamenii valorosi nu pot sta langa el . Pe Base l-a parasit Plesu si Renate Weber ramanand sa se consulte cu Lenuta blonda din Plescoi .Asa il paraseste si Daianu pe Ponta . Se va consulta cu experti facuti la distanta la Spiru Haret

30 mai 2012 6:16

val D-l Daianu este un tip bine ca barbat, dar cind il asculti nu te alegi cu nimica vorbeste ca "Scinteia". A fost ministru si nu a facut nimic, din aceasta cauza a si fost schimbat. In alta ordine de idei, la virsta lui si la functiile pe care le-a avut daca nu era de acord cu "denumirea functiei" faptul de afi sau nu remunerat, putea de la inceput sa refuze functia. El vorbeste si se comporta ca un adevarat militian. Nu stiu cum a ajuns profesor si cu ce se aleg studentii dupa cursurile lui. Poate ne spune careva dintre ei.

30 mai 2012 0:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.