Scena politică stă pe un butoi de pulbere. Va ieși un scandal imens în plin an electoral. Președintele Klaus Iohannis este foarte aproape de a fi scos din joc după ce oamenii PSD-ului au decis să modifice o lege cheie. Decizia va provoca un seism imens pe scena publică.

România a intrat în an electoral, iar bătăliile vor fi crunte. Mai e mai puțin de o lună până la alegerile europarlamentare, iar la finalul anului vom avea parte de încleștarea prezidențială. Președintele Klaus Iohannis a convocat și un referendum pe justiție fix în ziua în care ne vom alege oamenii care ne vor reprezenta în Parlamentul Euopean, amintește EVENIMENTUL ZILEI.

Consultarea populară nu este deloc pe placul PSD care a declanșat operațiunea de trecere pe linie moartă a președintelui, susține CAPITAL. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vrea modificarea legislației electorale prin OUG chiar cu o zi înaintea statului campaniei electorale. La conducerea instituției se află Constantin Mitulețu-Buică, om propus chiar de PSD la șefia instituției.

Proiectul AEP spune că pragul de prezență de 30%, necesar pentru validarea referendumului, să se calculeze raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral, şi nu la cel din listele electorale permanente, așa cum este în prezent. GÂNDUL afirmă că numărul alegătorilor din registrul electoral este mai mare cu aproape 600.000 faţă de cel din listele permanente, deci e nevoie de o mobilizare mai mare la urne ca referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis să treacă.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetăţeni au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate. Astfel, constată COTIDIANUL, Dacă la precedentul referendum era nevoie de un cvorum de prezenţă de 5.483.548, la referendumul convocat de preşedinte cvorumul ar fi de 5.681.177.

Adoptarea OUG ce modifică acte normative în materie electorală, cu o lună înaintea referendumului, "nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia", se afirmă într-o scrisoare deschisă a unor reprezentanţi ai societăţii civile trimisă preşedintelui Autorităţii Electorale, citată de ROMÂNIA LIBERĂ. „Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede calcularea procentului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului raportat la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.

Având în vedere că această modificare este categoric de natură a afecta drepturile electorale, în măsura în care presupune creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă, considerăm că adoptarea ei prin OUG cu mai puţin de o lună înaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constituţia României şi nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia", arată sursa citată.

„În condiţiile în care la referendumul precedent (pentru familia tradiţională –n.r.) condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură să îngreuneze atingerea aceluiaşi prag, semnatarii consideră că s-a ajuns la practica inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment“, spun cei din societatea civilă, conform ADEVĂRUL.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, pe pagina de Facebook, un mesaj prin care îndeamnă românii să voteze la referendumul din 26 mai. Președintele și-a schimbat fotografia de copertă a paginii de Facebook și face un apel la prezenţă la vot la referendumul din 26 mai, anunță DIGI24. Imaginea îl arată pe preşedinte votând şi este însoţită de mesajul "Decide pentru viitorul tău! Votează!"


Comentarii

Grigore IEȘIȚI LA VOT ! mergeți la vot !....Deschideti ciocu', introduceti "nucleu' dur" al EURO-poollii în esofag, trageti o "microdoza" pe EURO-rât (ca bulangiu' ala cu fuduliile pe batz, care a intrat cu rabla în pom, n.m.) si #REZISTATI (în chilotzi, la metrou - ucide-v-ar kurruptia sa va ucida, de EURO-bulangi cretini ce-mi sunteti, n.m.)!

5 mai 2019 23:56

Florin Bilei doar daca iese si popizdatia la vot cu "populatzia", atuncea 30% fukce ... 60% si ne scoatem!

5 mai 2019 23:50

Ionel Georgel Hai sa sugem EURO-poolla (ca bulangiu' ala de moda drogat, care a intrat cu rabla în pom si a mierlit-o ca bunica lu`bou', n.m.) & sa #REZISTAM!

5 mai 2019 23:46

Ionel Georgel PSD-iștii au Mincina și Hoția în sînge....Este în ADN-ul lor.....Mint cu atîta lejeritate cum respiră....Am exemple de Gogomănii Mincinoase PSD-iste....8 Spitale Regionale (în 2,5 ani guvernare nu s-a început niciunul....), 2500 de Școli și Grădinițe Noi...sau făcut vreo 70 buc (în 2,5 ani)...Madam Dăncilă la Bruxelles....că SRI-ul a ascultat 6 milioane de romani cînd s-au dat 200 000 de avize judecătorești în 10 ani....Tot ,Madam Dăncilă....că a scos Romania din noroaie....Fals și iar Fals....Madam Rovana Plumb....că-n 2019 se vor da în folosință 180 Km de autostrăzi....o minciună gogonată...chiar fostul lor ministru al transporturilor Șova a combătut-o....Că au marit ritmul de absorbții de fonduri europene....iar Fals....minciună combătută de una de a lor Corina Crețu, Comisar European ce le reproșa că nu trimit proiecte mari de investiții la Consiliul European....Apoi a apărut cea mai mare gogoriță ideologică PSD-istă (Marcă înregistrată Dragnisto-Dăncilistă....)....PARTENARIATUL PUBLIC-PRIVAT....O mincină cît casa pentru Proștii ce-i mai cred....Nenorocirea cea mare pentru acest popor este că are așa de mulți proști și de naivi....Și PSD-ismul știe asta și ^sapă^ mereu la needucarea și sărăcirea poporului romăn....

5 mai 2019 13:28

Victorita Populimea Proastă deja î-i crede că PSD-iștii se duc PATRIOȚI ÎN EUROPA....PSD-istu este o Specie Rară...PATRIOTARDĂ la suprafață (la piele) dar la creer și inimă este o Specie TRĂDĂTOARE și HOAȚĂ....Cît de Idioți și căcați de PATRIOȚI să fi să-ți propui să faci Miting Populist Anti-European taman pe 9 Mai 2019 cînd în Sibiu se adună Mai Marii Europei....Liderii Uniunii Europene și Conducătorii Țărilor Europene ce constituie Uniunea Europeană....Proști, Idioți și Inculți Politici sunt cei ce le fac jocurile PSD-iștilor la acest Miting....Este o defăimare a țării organizarea acestui Miting...Cît de incult civic și politic romăn să fii să crezi că SINGURI PE LUME o vom duce mai bine cu Dragnea și Gașca lui de Hoți ?....Păi dacă alde asta, Dragnea este nefrecventabil și neaceptat în Cancelariile Europene că pînă și ai lui socialiștii europeni l-au huiduit la Madrid trebuie să plătescă tot poporul și să rămînă inchistat în sărăcie și nedezvoltare....Dacă nici Ambasada SUA nu i-a dat Viză de Intrare lui Dragnea ca la ultimul borfaș....ce să mai zic ?....

3 mai 2019 22:17

Praf si pulbere dupa PSD: PSD-ul a innebunit de tot! Guvernul cu marioneta veorica, docila lui dracnea, acum cateva zile s-a imprumutat cu o dobanda fabuloasa pe extern 3 miliarde de euro))))) cateva zile mai tarziu, inca 400 de milioane)))) Nemernicii astia arunca cu banii acum in campanie electorala si baga tara toata in criza si-n saracie! Astia sunt bani rispititi, nu aduc nimic tarii! Nu investitii, Nu spitale, Nu autostrazi NIMIC. NIMIC! O sa platim noi si copii nostri o viata intreaga prostia si nebunia unor neispraviti. Chiar pot face orice si nimeni sa nu-i opreasca!? Acum ne dam seama si de ce insistenta de a aduce rezerva de aur a Romaniei in tara! Astia prada si jefuiesc mai rau ca hoardele pagane. Fac tara praf!.

3 mai 2019 22:10

PSD: Calaii Romaniei ADEVARATA CURVASAREALA PSD-ISTA! 'REATI ai DRAkului de PSDE-ii penali. NENOROCITI...MANCA-VA CIUMA SA VA MANCE...

3 mai 2019 16:55

Dubla masura "Adoptarea OUG ce modifică acte normative în materie electorală, cu o lună înaintea referendumului, "nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia", se afirmă într-o scrisoare deschisă a unor reprezentanţi ai societăţii civile trimisă preşedintelui Autorităţii Electorale". Dar organizarea referendumului in ziua alegerilor europarlamentare respecta recomandarile Comisiei de la Venetia, bai acestia? Ale dreaq javre!

3 mai 2019 9:17

Ecce Kurrupt Pizdacii mioritici ecce culmea. Legea se schimbă doar odată la vreo 2000 de ani și cu sacrificii spectaculoase, nu așa superficial din pix...

3 mai 2019 3:15

Rujan Cum sa mai vi mă sa ceri voturile oamenilor când în 2016 ai promis marea cu sarea și nu ai făcut NIMIC? Dar vrăjeala tine că prosti "este" multi . Dar mai "sunt" și deștepți in tara dar ăștia nu votează.

2 mai 2019 22:55

GHEORGHE Nu inteleg de ce-i o lovitura totala!

2 mai 2019 19:08

Cucu Bau Populimea proasta, draga victorita, esti si tu. Tu ii vezi doar pe banditii de PSD-isti, dar nu si pe cinicii, mincinosii, sadicii, cacanarii, basistii... etc... de PNL-isti, pe imbecilii, idiotii, salbaticii, cretinii de USL-isti, hotii, talharii, cameleonii de PMP-isti... etc...etc. Deci ori esti PROASTA (pot crede asta) ori esti membru la astia (ceea ce de asemenea cred - daca nu esti membru esti IN MEMBRU).

2 mai 2019 17:46

pedelistul ...liberal Da baih ! Iesiti la vot si votati numa`pt Parlamentul European ! REFUZATI SI NU LUATI BULETINELE PT REFERENDUMUL COMPLET IDIOT AL SASALAULUI !!!

2 mai 2019 16:40

Marius Ia romane ia cu pâine,legi făcute peste noapte în avantajul hoților din PSD. Ba români va vad și o sa va de-a peste nas

2 mai 2019 14:04

Grigore IEȘIȚI LA VOT ! mergeți la vot !....CĂCI PSD-iștii, HOȚI AȘA CUM SUNT OBIȘNUIȚI NE LIMITEAZĂ ȘI DREPTUL LA VOT....Cînd în fruntea PSD-ului sunt Hoți demonstrați de Instanțe Judiciare precum Dragnea, Valcov, Rădulescu-Mitralieră numai Legi, OUG-uri și Regulamente HOȚEȘTI sunt adoptate....Căci au Hoția în sînge.....Este in ADN-ul lor.....

2 mai 2019 13:31

misa Modificarea este normala acelasi numar trebuie sa fie si la alegerea presedintelui ca doar toti sunt cu cetatenie romana !!

2 mai 2019 12:27

Victorița Populimea Proastă deja î-i crede că PSD-iștii se duc PATRIOȚI ÎN EUROPA....PSD-istu este o Specie Rară...PATRIOTARDĂ la suprafață (la piele) dar la creer și inimă este o Specie TRĂDĂTOARE și HOAȚĂ....Cît de Idioți și căcați de PATRIOȚI să fi să-ți propui să faci Miting Populist Anti-European taman pe 9 Mai 2019 cînd în Sibiu se adună Mai Marii Europei....Liderii Uniunii Europene și Conducătorii Țărilor Europene ce constituie Uniunea Europeană....Proști, Idioți și Inculți Politici sunt cei ce le fac jocurile PSD-iștilor la acest Miting....Este o defăimare a țării organizarea acestui Miting...Cît de incult civic și politic romăn să fii să crezi că SINGURI PE LUME o vom duce mai bine cu Dragnea și Gașca lui de Hoți ?....Păi dacă alde asta, Dragnea este nefrecventabil și neaceptat în Cancelariile Europene că pînă și ai lui socialiștii europeni l-au huiduit la Madrid trebuie să plătescă tot poporul și să rămînă inchistat în sărăcie și nedezvoltare....Dacă nici Ambasada SUA nu i-a dat Viză de Intrare lui Dragnea ca la ultimul borfaș....ce să mai zic ?....

2 mai 2019 9:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.