După cel mai bun an economic din istoria României, primele semne ale crizei şi-au făcut apariţia: creşterea inflaţiei şi a dobânzilor, scăderea creşterii economice şi impunerea de taxe noi. Nu scăpăm de criză în acest an, iar firmele mici şi mijlocii vor fi primele care îi vor simţi efectele. Economia va încetini motoarele, iar alegerile europarlamentare şi prezidenţiale ar putea avea influenţe mult mai mari decât se aşteaptă specialiştii.

Raportul semianual din iunie, realizat de Banca Mondială, arăta creșteri economice optimiste pentru România. Însă ultima prognoză, publicată la începutul anului 2019, arată că economia României va înregistra scăderi semnificative față de estimările din vara anului trecut, anunță ADEVĂRUL.   

Economia României va înregistra un avans de 3,5 la sută în 2019 şi de 3,1 la sută în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects". EVENIMENTUL ZILEI susține că România va raporta pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1 la sută, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie, potrivit estimărilor instituției. Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raport.

Pe de altă parte, bugetul pentru 2019 ar mai avea nevoie de 20 de miliarde de lei, pentru a ne putea încadra într-un deficit de 3% din PIB. Neobişnuita întârziere a prezentării proiectului de buget pe acest an indică problemele pe care le are MInisterul de Finanţe pentru a face rost de bani, fără să introducă noi taxe sau să taie din cheltuielile prevăzute. Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanţe, după ce primele calcule au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB pentru proiectul de buget consolidat în 2019, în condiţiile încetinirii creşterii economice şI a majorării salariilor bugetarilor, notează ZIARUL FINANCIAR.

În acest timp, Executivul are pe ordinea de zi a primei şedinţe din acest an un memorandum care prevede publicarea unui volum, cu fonduri publice, privind implementarea măsurilor Programului de guvernare în anul 2018. Raportul Exectivului va fi realizat sub coordonarea lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, anunță COTIDIANUL.

Astfel, observă JURNALUL NAȚIONAL, Darius Vâlcov, omul de bază a lui Liviu Dragnea și creierul din spatele programului de guvernare, a primit atribuții extinse în cadrul Guvernului. „Programul de guvernare 2018-2020, document programatic, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1 din 29 ianuarie 2018, include măsurile pe care Guvernul şi le-a asumat pentru atingerea obiectivului de realizare a unei <creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic, proactiv şi a unei societăţi echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă>”, prevede memorandumul trimis de secretarul general al Guvernului Toni Greblă şi Ion Ghizdeanu, preşedinte al Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză.

Noua taxă pe activele bancare, supranumită ”Taxa pe lăcomie” este o trăsnaie greu de înţeles, care a luat prin surprindere reprezentanţii Băncii Naţionale şi a nemulţumit industria bancară prin lipsa de transparenţă, atenţionează guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de GÂNDUL. Acesta a respins şi acuzaţiile ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, că BNR ar face presiuni asupra băncilor comerciale prin dobânda de politică monetară: „Este o aiureală!”.

”Principalul element de nemulţumire (al băncilor faţă de taxa pe activele financiare - n.red.) este că (...) nu s-a discutat cu industria. Aşa se construieşte Constituţia, aşa se construiesc legile în România: discuţi cu industria bancară. Nu, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem,” a mărturisit Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Aşa-numita „taxă pe lăcomie“ ar putea „demola“ întreg sectorul bancar românesc până în 2021, arată o analiză de impact întocmită de Banca Naţională a României (BNR), transmisă ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Studiul de impact transmis de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier şi ministru de Finanţe susţinut de PSD, arată că doar două bănci vor rezista pe piaţă după aplicarea „taxei de lăcomie“.

Totodată, pierderile sistemului bancar în urma acestei măsuri vor fi de 680 milioane de lei în acest an şi de 3,4 miliarde de lei anul viitor, se arată în documentul despre care BNR precizează că este „preliminar“, din cauza timpului foarte scurt în care a fost întocmit.


Comentarii

Darius Valkov, agent sovietic As da o muie unui postac P$D, dar nu lui Ecce Kurrupt. Pute a cacat

9 ianuarie 2019 21:08

Multumim PZD-ului Pentru masurile nesabuite luate tot mai des in ultima vreme. Doar o noua revolutie ne mai scapa de clasa politica actuala, imbuibata si instrainata complet de realitatile vietii romanului de rand.

9 ianuarie 2019 14:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.