Pentru a dărâma Guvernul prin moțiune de cenzură, Opoziția are nevoie de sprijinul UDMR, al Minorităților și de voturile a 14 parlamentari PSD sau ALDE.

PNL, USR și PMP au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, încercând să profite de neînțelegerile din coaliția de guvernare. Depunerea moțiunii are loc în contextul în care coaliția PSD-ALDE și-a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, lipsindu-le două voturi pentru a nu depinde de alte partide. În schimb, PSD și ALDE au majoritate în Senat, 81 de voturi față de 69 necesare.

Însă, calculele moțiunii de cenzură sunt diferite față de cele care vizează legile. Dacă în cazul legilor votul se dă în fiecare Cameră a Parlamentulului, moțiunea de cenzură trebuie aprobată de plenul celor două Camere. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie ca Opoziția să strângă un total de 233 voturi.

Partidele care au inițiat moțiunea au în total 151 de voturi – PNL (93), USR (40), PMP (18). Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, are 16 deputați, ceea ce ar duce totalul voturilor la 166. Opoziția mizează și pe sprijinul a șase deputați independenți, ceea ce ar însemna 172 de voturi. Chiar și așa, ar mai fi nevoie de 61 de voturi.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.