UDMR ține din nou în șah Puterea  Pierderea majorităţii la Camera Deputaţilor este speculată de UDMR, conştientă că alianța PSD-ALDE are nevoie de parlamentarii săi pentru adoptarea unor legi importante. Negocierile au început de pe poziţii de forţă, iar moneda de schimb pentru susţinerea coaliţiei este modificarea Legii Educaţiei prin care să se acorde noi drepturi minorităţilor naţionale.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este semnatar, alături de alţi 49 de parlamentari PSD, ALDE, USR şi ai minorităţilor, al unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Educaţiei, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor la 26 noiembrie şi aşteaptă avizele necesare de la Guvern şi Consiliul Legislativ pentru a intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Pentru minorităţi, se prevede ca proba la limba română de la Bacalaureat să fie susţinută pe baza unui program diferenţiat, cu accent pe competenţele lingvistice de comunicare. Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul de lege. Kelemen Hunor este semnatar şi al unei alte iniţiative legislative depuse la 5 decembrie, care prevede implementarea unuia dintre principiile cuprinse în declaraţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Aceasta prevede “deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

ADEVĂRUL amintește că liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat încă de la depunerea proiectului că social-democraţii nu-l vor susţine, apreciind că este neconstituţional. Acum însă, UDMR l-ar putea pune pe masa negocierilor cu PSD, mai ales că şi-a demonstrat puterea de persuasiune, reuşind să forţeze demisia fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost surprins de ANTENA3, în timp ce discută într-o parte a sălii de plen cu liderii UDMR.  Discuțiile au loc cu câteva zile înainte ca Opoziția să depună moțiunea de cenzură pentru căderea Guvernului Dăncilă.  UDMR nu va susţine moţiunea de cenzură dacă Opoziţia nu vine cu o alternativă de premier şi cu un program de guvernare care să fie asumat de un nou Guvern.

UDMR îşi maximizează şansele în negocierile cu PSD prin adoptarea unor poziţii, aparent intransigente, faţă de teme fierbinţi cum ar fi ordonanţa pe Codurile penale, amnistia şi graţierea sau noua lege a pensiilor. Așa că formațiunea maghiarilor va decide cu o zi înaintea votului dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură, anunță COTIDIANUL. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, le reproşează însă iniţiatorilor moţiunii că nu au venit cu un program de guvernare alternativ, cu un nume de premier care ar urma să o înlocuiască pe Dăncilă sau cu câteva propuneri pentru ministerele-cheie.

„În funcţie de ziua în care va fi votul, miercuri sau joi. Noi vom decide cu o zi înainte sau chiar în acea zi. Dacă doreşti cu adevărat să schimbul Guvernul, dacă ai o laternativă al acest Guvern şi la această majoreitate parlamentă care încă există, dacă vrei să faci acest lucru într-adevăr trebuit să prezinţi nu doar UDMR-ului, ci şi societăţii din România, un program de guvernare, trebuie să spui principalele elemente pe care vrei să le faci altfel, trebuie să spui pe cine propui candidat de prim-ministru, cine vor fi principalii miniştri”, a spus senatorul UDMR Cseke Attila.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi depusă luni şi se va intitula ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă este ruşinea României”. Aceasta va fi votată miercuri, iar 163 de parlamentari au semnat-o. Este nevoie de 233 de voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură, anunță DIGI24. Pentru a dărâma Guvernul prin moțiune de cenzură, Opoziția are nevoie de sprijinul UDMR, al Minorităților și de voturile a 14 parlamentari PSD sau ALDE.

Așadar, constată ROMÂNIA LIBERĂ, aritmetica parlamentară nu e de partea opoziţiei. Pentru a dărâma Guvernul, moţiunea de cenzură trebuie să fie votată de minim 233 de parlamentari. Opoziţia mai are nevoie de cel puţin 70 de voturi. Le-ar putea obţine de la foştii pesedişti plecaţi la noul partid al lui Victor Ponta, de la neafiliaţi, minorităţi, nemulţumiţii din PSD ... dar mai ales de la UDMR.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Va vota UDMR moțiunea de cenzură depusă de Opoziție împotriva Guvernului Dăncilă?


Comentarii

Kuminecaturile gemene= Ecce kurrupt, gaozar dragnist mai scolit decat imbecilul v Mi-am pus silicoane. Am marit tariful.

17 decembrie 2018 6:25

Stefan Dragnea, zis si Satan, de pe unul dintre yahturi detinute Nu pot uita bucile tale gemene

16 decembrie 2018 20:02

Ecce Kurrupt, cel mai sordid gaozar dragnist, troll platit de Ambasada Federatiei Ruse= Kuminecaturi Ce fiinta pestifelica! Johanmis a dus drapelul romanesc in sevuime. Dracnea a scos limba romana si drapelul romanesc din secuime. Acum pregateste noi concesii. Sa mori in chinuri tu si familia ta de cretini!

16 decembrie 2018 14:17

Badea ❤ Gadea Infractorul Dragnea a luat fortat o portie de gulas cu momite si un carnat secuiescdirect in mufa.

14 decembrie 2018 11:49

Kuminecăturile Gemene Bine că pe Konchita Werner Wurst nu o strânge nime cu ușa din dos a palatului Toleranței pe care fanaticii încearcă să o închidă cu picioarele. El ecce deștept și șede liniștit pe scăunelul lui preferat de la masa tăcerii, nu se proptește ca boul în prag să nu cumva să ia o clanță în gaură... sau de fapt nu, se pare că nu poate șede cuminte cum ședea odinioară, probabil deoarece îl ustură arianusul... partenerii lui strategici evident își exprimă îngrijorarea.

14 decembrie 2018 11:01

Victor Gabor Vinde Dragneo, tradatorule, tot ce a mai ramas nevandut de tine pana acum din romanism si Romania....da-le pe tava autonomia ungurilor, lasa-ne calcatzi in picioare de noii Grofi UDMR-risti....Voi Baronii PSD-isti sa conducetzi Muntenia, Dobrogea si Moldova iar Grofii unguri sa conduca Ardealul...

14 decembrie 2018 10:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.