Șomajul în cele 17 state din zona euro a urcat luna aceasta la cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice europene în ianuarie 1999. Rata inflației a rămas constantă în ultimul an, la 3% în zona euro, cu un procent mai mult decât limita stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

Nivelul istoric la care a ajuns șomajul în zona euro a fost publicat în contextul celei mai grave crize a monedei euro de până acum. Mai mulți factori economici au stârnit recent suspiciuni puternice că zona euro se îndreaptă spre o nouă recesiune, conform analiștilor.

În luna septembrie, rata șomajului pentru statele din zona euro a ajuns la 10,2%, cea mai înaltă din 1998 până acum, potrivit biroului de statistică al UE, Eurostat. În august 2011 rata șomajului era de 10,1%, ceea ce arată că peste 174,000 de oameni au rămas șomeri în doar o lună. Momentan, în jur de 16,2 milioane de oameni nu au un loc de muncă în statele din zona euro.

Cifrele publicate luni (31 octombrie) de Comisia Europeană pun presiune pe noul șef al BCE, Mario Draghi, al cărui mandat a început marți (1 noiembrie). Draghi va prezida prima întâlnire a consiliului guvernatorilor BCE joi (3 noiembrie), zi în care va stabili și rata dobânzii pentru zona euro.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.