Trei hectare de pădure în fiecare oră - atât se taie în România, astfel că suprafaţa forestieră despădurită în perioada 2010-2011 a fost de peste 280.000 de hectare, arată un studiu lansat, luni, de Greenpeace.

Harta arată că, în urma defrişărilor, cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Maramureş şi Cluj, potrivit Agerpres.

Astfel, organizaţia solicită ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor.

În România, pădurile acoperă aproximativ 30% din suprafaţă, faţă de media ţărilor Uniunii Europene, care este de 42%, şi sunt concentrate în principal în zona montană.

"Studiul Greenpeace relevă că aproape jumătate, mai exact 48,95% din suprafeţele despădurite în perioada 2000-2011 se află în actualele arii protejate. Mai grav este faptul că sunt afectate chiar pădurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. În comparaţie cu alte ţări din Europa, unde suprafeţele rămase sunt mult mai mici, România are 218.500 de hectare de păduri virgine", a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România.

Fenomenul despăduririlor este foarte răspândit, în special în judeţele montane. De asemenea, în cazul în care au loc tăieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autorităţilor să efectueze controale şi să aplice sancţiunile necesare - iar unde este cazul să întocmească dosare penale, potrivit Greenpeace.

O cercetare realizată de Greenpeace România arată că, în perioada 2009 - 2011, s-au înregistrat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sancţiuni - amenzi contravenţionale sau dosare penale - în funcţie de gravitatea faptei.

Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în judeţele Argeş (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacău (aproape 2.000).

Cele mai puţine cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în Giurgiu şi Teleorman, cu câte opt, respectiv 39 de cazuri, unde suprafaţa de pădure este semnificativ mai mică faţă de alte judeţe.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.