Dieta vegetariană este pentru majoritatea oamenilor o schimbare temporară în meniul zilnic, însă pentru alţii este un stil de viaţă. Vegetarianismul este un termen general, care reuneşte mai multe tipuri de regim.
Ceea ce e comun şi foarte cunoscut este că vegetarienii sunt acele persoane care refuză să mănânce carne. Motivele sunt multiple: etică, religie, stil de viaţă, sănătate, modă, respectul faţă de viaţa animalelor, criza alimentară globală, Prin dieta vegetariană se înţelege, în general, consumul de cereale, oleaginoase, multe fructe şi legume.
Vegetarianismul este de mai multe tipuri:
1. Lacto-Ovo-Vegetarianism: regim bazat pe oua si produse lactate. Aceasta este cea mai intalnita forma de vegetarianism in Europa si America.
2. Lacto-Vegetarianism: regim des intalnit in India, bazat produse lactate, dar fara oua.
3. Ovo-Vegetarianism: regim bazat numai pe oua, excluzand produsele lactate. Aceasta este cea mai rara forma de vegetarianism.
4. Vegetarienii (puri sau stricti) nu consuma decat hrana din surse vegetale.
5. Regimul pesco-vegetarian: nu se consumă carne, numai vegetale, produse de origine animală (ouă, lactate) şi peşte.

1 noiembrie 2011 marcheaza cea de-a 67-a aniversare a termenului “ vegetarianism”, aniversare celebrata de vegetarienii din lumea intreaga .
Ziua Internationala a Vegetarianismului fost stabilita de catre Louise Wallis, in anul 1944 o data cu infiintarea Societatatii Vegetarienilor. Aceasta societatea are reprezentant in aproape toate tarile lumii ( organizatii non-profit ).

In Romania este cunoscuta sub numele de Societatea Vegetarienilor din Romania (SVR) – si este o organizatie non-profit dedicata promovarii unui stil de viata vegetarian, care pretuieste sanatatea noastra, animalele si mediul.


Comentarii

ecologist Hominidele sunt omnivore din negura timpului. Regimurile astea alimentare disociate, gen: azi numai carne, maine numai mere etc. sunt o prostie. Sau, mai degraba, o tactica de a abate atentia de la esential: calitatea mancarii. Degeaba faci regim vegetarian, daca "vegetalele" astea sunt pline de otravuri chimice. Mancati orice, dar , de preferinta produse proaspete (nu congelate, stocate, decongelate), cumparati materii prime (pt. a diminua , pe cat posibil continutul in otravuri) si evitati excesul de sare, zahar, grasimi, pt. ca dau dependenta si avem tendinta de a le consuma in exces.

2 noiembrie 2011 7:03

planeta maimutelor omul seamana la dentitie, stomac si intestine doar cu maimutele antropoide mari gorile, urangutani, cimpanzei bonobo; cu carnivorele nu seamana decat la stomac fizic nu chimic caci carnasierele au o aciditate gastrica foarte mare in comparatie cu noi; cu ierbivorele nici atat, plus ca ierbivorele au o alcalinitate prea mare fata de noi; noi oamenii trebuie sa ne alimentam asemanator cu maimutele mari necarnivore adica cu vegetale criptogame si spermatofite, cu lactate, cu oua ocazional si cu urina proprie ocazional; atat si nimic mai mult; fara chimicale, fara carne, fara caca=exclus s.e.x. anal si anilingus. P.S.: am uitat sa precizez e bine sa renuntam la frunze ca ne tampesc, in loc de ele tre sa mancam flori, fructe, seminte, ciuperci, tuberculi si rasina pomilor acolo unde-i comestibila (la mesteacan, frasin, trestie de zahar etc.)

1 noiembrie 2011 20:41

Aiura @ carnivorus: mai bine ai pleca in cautarea unui creier, nu de alta dar duci lipsa mai ceva ca o rumegatoare.

1 noiembrie 2011 12:44

carnivorus Ce bine! Imi voi face o mare friptura, nu de alta dar am canini si un singur stomac, nu 4, precum rumegatoarele.

1 noiembrie 2011 12:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.