Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie debutează astăzi şi se încheie în sâmbăta de dinaintea scrutinului. Bătălia dintre zecile de mii de candidaţi înscrişi este mai acerbă ca niciodată, fiind primul an când nu mai există un tur doi.

Primarii vor fi aleşi după modelul pre­şe­dinţilor de consilii judeţene: într-un singur tur, iar câşti­gător este candidatul care obţine cele mai multe voturi. Listele de partid se păstrează doar la consilierii judeţeni (respectiv ai municipiului Bucureşti) şi locali (respectiv ai primăriilor de sector).

La fel ca în 2008, când schimbarea sistemului de vot i-a determinat pe mulţi parlamentari să nu mai candideze deloc sau să-şi încerce norocul la o funcţie în administraţia locală, şi acum avem mulţi senatori şi deputaţi dispuşi să părăsească fotoliile din Casa Poporului pentru a conduce un oraş sau un judeţ. Poate cel mai sonor nume de candidat este cel al ex-premierului Emil Boc, care încearcă să se reîntoarcă la Primăria Cluj-Napoca. În categoria foştilor membri ai guvernului deveniţi candidaţi îl găsim şi pe Cseke Attila (ex-ministru al Sănătăţii, candidat la Primăria Oradea).

Candidaţi controversaţi

Aşa cum ne-au obişnuit deja, politicienii nu se împiedică în „amănunte" de genul acuzaţii de incompatibilitate, dosare la DNA sau chiar arestări când şi-au pus în minte să obţină un nou mandat. Evident, este vorba de mandatele de şef de CJ (a se citi şef de judeţ) sau de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. Adică, acele funcţii cu bugete considerabile şi putere de decizie pe măsură.

Într-un top al candidaţilor cu probleme, figurează la loc de cinste Antonie Solomon, primarul Craiovei, candidat din partea UNPR. Acuzat că ar fi primit mită pentru a emite o autorizaţie de construcţie ilegală şi chiar arestat (perioada martie-septembrie 2010), Solomon nu doar că mai vrea un mandat, dar este cotat ca şi favorit.

Într-o situaţie similară se află şi Constantin Nicolescu, şeful CJ Argeş, candidat al USL pentru încă un mandat, acuzat de deturnare de fonduri europene.

Cu probleme mai sunt deputatul PNL Florin Ţurcanu (candidat USL la CJ Botoşani), Gheorghe Bunea Stancu (candidat USL la CJ Brăila), Nicuşor Constantinescu (candidat USL la CJ Constanţa), Marian Oprişan (candidat USL la CJ Vrancea), Cristian Poteraş (candidat PDL la Primăria Sectorului 6), Gheorghe Falcă (candidat PDL la Primăria Arad), George Scripcaru (candidat PDL la Primăria Braşov). Iar aceştia sunt doar câţiva din candidaţii care vor încerca să obţină votul alegătorilor, deşi prezintă serioase semne de întrebare privind integritatea.

Cele mai recente semne de întrebare au apărut chiar ieri în cazul lui Ştefan Florescu, candidat independent la Primăria Sectorului 6 (după ce PC s-a decis să-l susţină pe Rareş Mănescu de la PNL). Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Florescu incompatibil, deoarece a fost simultan, timp de aproape trei ani, director la Administraţia Pieţelor Sector 4, administrator la trei societăţi comerciale şi preşedinte PC Sector 6.

127 candidaţi în Bucureşti

Pentru Primăria Capitalei se vor bate, pe 10 iunie, 18 candidaţi, în timp ce primăriile de sector sunt vizate de 109 candidaţi. În afara lui Sorin Oprescu (susţinut de USL) şi a lui Silviu Prigoană (PDL), încearcă să-i convingă pe bucureşteni şi europarlamentarul George Becali (Partidul „Noua Generaţie" Creştin Democrat), dar şi omul de afaceri Irinel Columbeanu (susţinut de Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale). Text Box:

Integral pe România LiberăComentarii

scarbit de pdl-epre E disperare mare la PD. Vor pierde si ultimele primarii dupa ce au pierdut si majoritatea parlamentara.

12 mai 2012 9:29

Contractul subliminal al USL cu populatia: va dam doar ce vi s-a luat, va dam minimum necesar sa stati acasa si sa va faceti crita zilnic, va lasam sa furati si sa copiati la BAC , dar ne votati si ne lasati in pace cu justitia, DNA, ANI si toate celelalte prostii... ca sa putem fura si noi in liniste...

11 mai 2012 11:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.