Formaţiunile politice şi-au lansat deja candidaţii pentru primării, iar astăzi începe cursa pentru convingere a electoratului. Campania electorală se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7:00.

Alegerea primarilor se va face din primul tur, iar primar este declarat cel care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.

În Capitală, în lupta pentru Primăria Generală s-au înscris 18 candidaţi, care, pentru 30 de zile, vor încerca să convingă 1,8 milioane de bucureşteni să vină la urne şi să-i voteze.

Printre candidaţii care vor cere votul bucureştenilor pentru funcţia de edil şef se regăsesc actualul primar Sorin Oprescu susţinut de USL, deputatul şi omul de afaceri Silviu Prigoană din partea PDL, dar şi senatorul UNPR Anghel Iordănescu.

Despre ordinea lor pe buletinul de vot, Biroului Electoral de Circumscripţie 42 al Municipiului Bucureşti a stabilit prin tragere la sorţi că Anghel Iordănescu va fi primul, urmat de Silviu Prigoană, în timp ce actualul primar, Sorin Oprescu, va fi penultimul din cei 18.

Candidaţii trebuie să respecte şi reguli bine definite în legislaţia electorală pe tot parcursul celor 30 de zile de campanie. Aceştia au dreptul la spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Însă, nu în incinta unităţilor militare, în şcoli sau universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Legea prevede foarte clar şi sumele maxime pe care fiecare candidat le poate utiliza pentru desfăşurarea campaniilor electorale. Astfel, cei înscrişi pentru primăria generală a Capitalei nu pot depăşi limita de 10.000 de salarii de bază minime, iar cei care îşi doresc funcţia de edil pentru sectoare, municipii sau oraşe, 2.500 de salarii minime. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.