Paradă militară de amploare în Moscova, pentru comemora victoria din 1945 asupra regimului nazist, informează AFP.

Miile de soldaţi, tancuri şi camioane care transportau rachete strategice au defilat miercuri, în Piaţa Roşie, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a preluat funcţia luni.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este sărbătorit la 9 mai în fosta URSS, capitularea fiind semnată târziu în cursul serii de 8 mai la Berlin, adică la 9 mai după ora Moscovei.

La ora loală 10.00 (9.00, ora României), Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, numit marţi premier după ce i-a cedat postul de preşedinte mentorului său, au ajuns la tribuna oficială din Piaţa Roşie, unde se aflau numeroşi foşti combatanţi şi invitaţi, printre care şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.


Parada militară a început prin inspecţia trupelor, efectuată de ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, care a salutat miile de soldaţi şi ofiţeri adunaţi în Piaţa Roşie, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Aproximativ 14.000 de militari au defilat pe fondul muzicii şi în pas cadenţat prin Piaţa Roşie, urmaţi de blindate şi artileria grea, într-o nouă demonstraţie de forţă demnă de Uniunea Sovietică.

Şaisprezece rampe mobile de lansare a rachetelor sol-aer perfecţionate de tip S-400, tancuri T-90 şi blindate pentru transportul trupelor BTR-80 au participat la paradă.

După o ploaie puternică în cursul dimineţii, înaintea defilării, forţele armate ruse au confirmat că patru avioane au dispersat anterior agenţi chimici pentru a alunga norii, astfel încât să evite ploaia în timpul ceremoniilor.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.