Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte din a doua jumătate a anului 2013, până în 2018, a declarat, miercuri, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, la conferinţa de la finalul celei de-a cincea misiuni în România.

Scumpirea are loc pentru ca preţul gazelor să ajungă la media costurilor din Uniunea Europeană, a explicat Franks, potrivit Agerpres.

"Am convenit asupra etapei viitoare de ajustare la gazele naturale. (...) Sunt necesare ajustări pentru eficientizarea resurselor şi pentru producţia energetică, a producţiei de gaze, posibilă numai dacă se va liberaliza în următorii ani. Ajustarea va începe în a doua parte a lui 2013 până în 2018. Vor exista măsuri de protecţie pentru consumatorii vulnerabili. Vrem ca preţul gazelor să fi apropiat din preţul mediu din Europa, dar nu va ajunge la nivelul plătit pentru importurile din Rusia", a afirmat Franks.

În acest context, oficialul FMI a precizat că Ministerul Muncii va face, în următoarele luni, profilul consumatorilor vulnerabili.


Comentarii

Lucian Nu pot sa-i inteleg pe oamenii astia (alde Jeffrey Franks).Nu-si pun deloc problema ca veniturile oamenilor din tara asta sa ajunga la media veniturilor din Uniunea Europeana ci doar costurile (energie,combustibil,alimente...etc).Cum P....M... gandesc?Oare au ceva in cap? bun simt nu cred ca au...Si la nivelul de acum al preturilor din 2 salarii (din care unul redus de Franks cu 25%) in casa, unul se duce iarna pe gaz(incalzire).Experiente de genul cum fac ei (si furturi) sunt inumane.Pot sa le spun eu rezultatul...nu poti sa astepti ca o vaca sa dea de la 20L de lapte 40 din moment ce tu ii reduci mancarea.Ma intreb noi cetatenii cat o sa mai rezistam...oare chiar asa de prosti suntem sa acceptam totul?

9 mai 2012 23:05

Casandra @val, foarte corect. Bravo!

9 mai 2012 18:18

val Nu stiu de ce oamenii nu-si dau seama ca cei din Occient ca se ne primeasca in casa lor (UE) ne-au pus citeva conditii: sa liberalizam energia sa fie ca la ei, astfel produsele noastre chiar daca au manopera mai mica datorita productivitatii mai scazute nu le pot concura pe ale lor, alta conditie a fost sa le vindema (cam pe nimica) tot ce mergea bine in tara, la toate tarile UE cite ceva, iar celelte intreprinderi au fost duse la faliment si demolate sa nu putem sa-i concuram la ceva. Asa sintem vrind nevrind o piata de desfacere si avem niste filiale ale tarilor straine care fac profituri uriase mai mari decit in tarile de bastina. Probabil toate astea sa avem o protectie militara contra "prietenilor" nostrii de veacuri, Rusii. Ce este deranjant ca nici o putere politica sau servicii secrete nu au explicat acest troc, poate necesar, dar inechitabil.

9 mai 2012 16:16

hui Poi e foarte simplu... creste pretul gazelor in sensulc a acciza la stat va fi mai consistenta... ca doar statul tine energia din accize, altfel si benizna ar costa 2 lei litrul... Dar pretul producatorilor va fi acelasi in mare parte. E dragilor, abia acuma vedeti ca oricate guverne o sa schimbati, problema e putin mai mare de atata. Puteti sa schimbati toti politicienii, interesele si presiunile UE si FMI tot nu scapati de ele.

9 mai 2012 15:25

steluta e o contradictie intre cele spuse de Franks: se scumpesc la nivelul UE dar nu vor ajunge la nivelul platit rusilor! cum adica?

9 mai 2012 13:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.