Desemnati in functii acum exact trei ani si jumatate, cei 37 de consilieri judeteni nu lasa in urma lor nimic altceva decat certuri. Au trecut 42 de luni de cand promiteau ca vor schimba fata Iasului, insa pana acum n-au facut decat sa saraceasca bugetul judetului cu aproape un milion de lei, in conditiile in care mai au de incasat inca aproape 270.000 de lei. Si, de parca circul pe care l-au facut in toate sedintele de pana acum n-ar fi fost de ajuns, la intrunirea de ieri, reprezentantii USL au inceput sa se simta parlamentari: n-au votat nici pentru, nici impotriva, nici nu s-au abtinut, ci pur si simplu au stat doar si s-au certat.

La o indemnizatie medie de 600 de lei pe luna, consilierii judeteni vin la sedinte doar ca sa se certe. Au preluat un proiect de modernizare a Aeroportului, proiect intocmit in 2007, si nici pana acum nu au reusit sa stabileasca cam in ce mod ar putea obtine finantare efectiva pentru lucrari. De asemenea, s-au trezit in brate cu o cladire monument-istoric, au fost de acord sa o repare capital, dar au taiat fondurile taman cand imobilul a ramas fara acoperis, geamuri si ferestre. Deciziile consilierilor judeteni depasesc orice putere de intelegere si mai ales orice asteptare din partea electoratului. Si, ca un semn de maxima sfidare fata de cei care i-au ales, nici macar nu mai voteaza: ieri, de exemplu, doar s-au certat, insa la doua dintre cele mai importante proiecte nu si-au exercitat dreptul de a vota. Insa si-au exercitat dreptul de a vorbi, si inca cu varf si indesat, si de a se jigni reciproc cat au putut.

Bani sunt, dar mai trebuie o comisie

Discutat pentru a 15-a oara, proiectul ce prevede continuarea sau conservarea lucrarilor la cladirea monument-istoric de pe strada Vasile Alecsandri nr.6 (seful fostei Chesturi din timpul pogromului de la Iasi) a ramas in aer. Consilierii USL nu au vrut sa voteze in nici un fel si au cerut sa se mai faca o comisie care sa mearga la fata locului pentru a analiza stadiul lucrarilor si modul in care s-au cheltuit banii. Initiativa lor nu este rea, numai ca acelasi lucru l-au propus si cu cateva sedinte in urma, iar o comisie a fost la respectivul imobil, a analizat si a facut un raport, insa acesta a fost considerat ieri partinitor de consilierii judeteni PSD si PNL. In consecinta, pana la sfarsitul acestei saptamani, noua comisie va face o vizita pe teren apoi va vedea daca va aproba alocarea fondurilor necesare continuarii lucrarilor ori conservarii lor, in conditiile in care in imobil s-au investat deja peste 3 milioane de lei.

Aeroportul: ramane cum am stabilit

In ceea ce priveste modernizarea Aeroportului, situatia este aceeasi ca si in urma cu trei ani. Dupa ce au aprobat in octombrie construirea unei piste noi de 3.000 de metri, consilierii USL, care sunt majoritari, acum s-au razgandit: nu-i mai intereseaza cum sa gaseasca bani pentru a finanta proiectul pe care l-au sustinut, ci vor ca Aeroportul sa fie reabilitat cu fonduri europene sau sa fie preluat de Guvern. Daca nici una dintre aceste variante nu va fi realizabila, abia dupa aceea se va discuta o posibila concesionare catre un investitor. Oricum, bani europeni nu se pot obtine pentru ca suma maxima alocata ar fi de 40 de milioane de euro, iar aceasta finantare ar fi suficienta doar pentru lungirea pistei vechi pana la 2.800 de metri. In plus, ar trebui modificat si proiectul unitial, insa aceiasi consilieri au refuzat sa aloce bani pentru acest lucru. Varianta preluarii de catre Guvern este si ea iluzorie: e drept ca unii parlamentari PDL au facut demersuri in acest scop, dar ca sa intre in administrarea Ministerului Transporturilor, Aeroportul ar trebui sa fie unul de interes national, iar cel de la Iasi are statutul de international. Cert este ca dupa certuri lungi si obositoare si dupa intreruperea sedintei de doua ori, s-au votat niste proiecte absolute inutile, care n-au nimic in comun cu cele ce fusesera puse pe ordinea de zi.

Integral peComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.