Ministrul Culturii, George Ivașcu, va fi audiat marți, 12 iunie, în comisia de resort a Camerei Deputaților în legătură cu dosarul prin care Roșia Montană să poată deveni un sit protejat în patrimoniu UNESCO, a anunțat deputatul PNL Gigel știrbu, președintele comisiei, întrun comunicat de presă.

Comunicatul integral:

”Lobby-ul mai puternic decât interesul naţional

Ca şi cum nu era suficient că în Parlamentul României, era adoptată Legea Fondului NeSuveran De Investiţii prin care s-au jefuit din buzunarele cetăţenilor români încă 9 miliarde de lei, în aceeaşi zi, tot pesediştii, prin Guvernul PSDragnea a depus o cerere de stopare a dosarului prin care Roșia Montană să poată deveni un sit protejat în patrimoniu UNESCO.

Atât eu, în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor şi de Vicepreşedinte PNL, cât şi Partidul Naţional Liberal susţinem păstrarea si acceptarea dosarului Roșia Montană pe agenda Comitetului UNESCO şi ne dorim salvarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru generațiile viitoare. Vom face toate demersurile pentru ca Roșia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO!

Pe data de 12 iunie, este invitat domnul George Ivaşcu, Ministrul Culturii si Îngroparii Naţionale, la audieri în şedinţa Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor şi suntem curioşi ce va răspunde la întrebările referitoare la instructiunea emisă de ministerul pe care îl conduce, şi care prin intermediul Ministerului de Externe a fost transmisă, că România retrage dosarul prin care cerea includerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Menţionez că pe data de pe 4 ianuarie 2017, Ministerul Culturii a trimis la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, iar după câteva luni, acelaşi minister cere retragerea acestui dosar!

Soarta proiectului depinde acum de votul final din Comitetul Patrimoniului Mondial de la sfârșitul lunii iunie, dar până atunci, reprezentanții guvernului PSDezastru acționează în interesul industriei miniere, şi nu în interesul patrimoniului românesc. Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de instituţii şi organizaţii ale specialiştilor din ţară şi din străinătate în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, printre care ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Acţiunile haotice ale actualilor guvernanţi de a retrage de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a dosarului Roșia Montana este un atac iresponsabil la comorile românești, iar faptul ca decizia a fost luată fără nici o consultare sau dezbatere publică, este la limita penalului!

Nu putem să nu ne întrebăm dacă pentru PSDragnea lobbyul celor din industria de expoatare a metalelor prețioase e mai puternic decât interesul național, patrimoniul cultural național sau viitorul acestei naţiuni”.

Integral pe G4media.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.