Anchetatorii au descins, astăzi, la palatele romilor din Strehaia, care au fost informaţi că li se va pune sechestru pe imobile. În acest dosar, mai sunt cercetaţi şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, precum şi Cătălin Spătaru, numit şi "regele asfaltului" în Argeş, conform Mediafax, care citează surse judiciare.

Zeci de ofiţeri de la crimă organizată şi forţe de intervenţie rapidă, însoţiţi de procurorii DIICOT, au descins la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro, instrumentat de DIICOT Mehedinţi la sfârşitul lunii februarie.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că urmează să fie pus sechestru pe şapte imobile, cinci dintre acestea fiind palate ale romilor din Strehaia, iar alte două imobile aparţinând unor români. Acţiunea are loc în dosarul de evaziune fiscală prin care statul a fost prejudiciat cu 20 de milioane de euro şi în care sunt cercetaţi în stare de arest preventiv mai mulţi romi, dar şi Silvian Toma, finanţatorul FC Hunedoara, şi Cătălin Spătaru, numit şi "regele asfaltului" din Piteşti.

În cazul omului de afaceri Silvian Toma, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, procurorii au pus sechestru în luna martie pe mai multe hoteluri, balastiere, benzinării şi autoturisme.

În 9 martie, finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, alături de alte trei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost arestat pentru 29 de zile, de Curtea de Apel Craiova.

Astfel, au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Silvian Toma, Tomuţa Gabriel, Sârbu Daniel şi Chiru Vasile, iar procurorii DIICOT au pus sechestru pe Hotelul "Roman" din Băile Herculane deţinut de Silvian Toma.

Totodată, în cazul lui Cătălin Spătaru, cunoscut drept "regele asfaltului din Argeş", a fost pus sechestru pe mai multe hoteluri, benzinării, balastiere, precum şi pe aproximativ 50 de mijloace de transport, dar şi pe alte active ale firmelor pe care o deţine.

Decizia de instituire a sechestrului a fost pusă pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 20 de milioane de euro produs de gruparea din care ar face parte aceşti oameni de afaceri.

În 26 februarie, anchetatorii au făcut 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicate înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

Tribunalul Mehedinţi a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai şi Petre Măndoiu, toţi din Strehaia. În schimb, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor şapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu - din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuţă, Vasile Chiru, Cornelius Silvian Toma şi Daniel Constantin Sârbu - din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai şi Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiţi.

În 5 martie, Tribunalul Mehedinţi a emis mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile pe numele omului de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat în acest dosar.

Integral pe România LiberăComentarii

justinel stavaru tiganii arestati si cei doi fugari din clanul mihai sunt finii lui adrian duicu, presedintele psd mehedinti, tigan lautar originar din toplet, judetul caras-severin si sponsor al lui victor ponta... poftiti la guvernare sau auoarde!

27 aprilie 2012 7:03

hui mda, 50% viciu de procedura si ies curati ca lacrima, 45% nu sunt dovezi suficiente care sa evidentieze motivul posibilei fraude, 5% is mai fraieri si iau ceva "facultate" dintre care jumate iau cu suspendare. Gata cazul... puteti sa nu mai cititi continuarile acestui articol... ca asa va fi.

26 aprilie 2012 14:39

Paul "Anchetatorii au descins, astăzi, la palatele romilor din Strehaia" setraduce, pe româneste, astfel: Anchetatorii au descins, astăzi, la palatele tzganilor împutzitzi de etnie roma din Strehaia, comuna pe care aceasta stirpe cu aplecari criminale congenitale a luat-o încet-încet în stapânire în ultimii 22 de ani.

26 aprilie 2012 14:38

hgr ce dracu astea sunt sponsori ai usl,deci totul este abureala pt fraieri,nu o sa faca nimeni puscarie,pt ca justitia a fost si este dupa chipul si asemanarea bandei din usl,deci gargara pt fraieri

26 aprilie 2012 14:08

cosma_racoare Speram sa fie pe bune totul si sa fie condamnati la 25 de ani inchisoare . Sau e alta abureala ???

26 aprilie 2012 13:34

7/5 raportul furaciunilor 7 imobile tiganesti si 2 romanesti!!! asa arata harta infractionalitatii intre romi si autohtoni in tara (vom evita a folosi in aceeasi fraza romani si Romania)

26 aprilie 2012 13:05

deci si rom este peiorativ! cine se ocupa cu furtul in tara???? ROMIIII!!!!

26 aprilie 2012 13:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.