Moneda euro şi bursele europene scad, iar randamentele obligaţiunilor italiene cresc ca urmare a temerilor că a treia cea mai mare economie din zona euro ar putea fi trasă în criza datoriilor suverane.

Disputa dintre premierul Silvio Berlusconi şi minis­trul de Finanţe, Giulio Tremonti, a amplificat nervozitatea pieţelor. Tensiunile de pe scena politică se adaugă celorlalte vulnerabilităţi ale ţării: creşterea economică fragilă (0,1%) şi datorii de peste 1.800 de miliarde de euro. Randamentele obligaţiunilor au urcat la maximele ultimilor nouă ani, ajungând la un maxim de 5,28%. Toată lumea îşi pune întrebarea dacă va reuşi Italia să îşi refinanţeze datoria de circa 500 de miliarde de euro până în 2013. „Atmosfera din zona euro s-a înrăutăţit ca urmare a creşterii riscului de contagiune şi a temerilor că cri­za se va agrava”, a spus Ken Wattrett, economistul-şef pe Europa al băn­cii franceze BNP Paribas. „Situa­ţia politică instabilă din Italia şi eco­nomia şubredă a ţării nu fac decât să înrăutăţească situaţia”, a apreciat el. Cancelarul german, Angela Mer­kel, a luat iniţiativa neobişnuită de a-i telefona şefului guvernului ita­lian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere adop­tarea rapidă de Parlament a planului de austeritate pentru a calma pieţele financiare.

Berlusconi se ceartă cu ministrul Tremonti pe pachetul de măsuri de aus­teritate propus de ministrul de finanţe şi de la refuzul acestuia de a adopta reducerile de taxe propuse de prim-ministru. Planul de austeritate pentru 2013-2014 prevede recupera­rea a 47 de miliarde de euro pentru bu­getul public al Italiei şi performanţa de a ajunge la un deficit zero pâ­nă în 2014. Italia vrea să crească im­­pozitele pe contractele financiare, să-i taxeze pe proprietarii maşi­ni­lor puternice care depăşesc 170 de cai putere, să majoreze TVA cu un punct procentual, iar persoanele fi­zi­c­e şi societăţile comerciale să plă­tească un impozit progresiv pe venit de la 20% la 40%. Taxele pe profit se vor unifica din 2014 şi vor avea o va­loare de 20%. Şi subvenţiile pentru regiuni şi municipii ar trebui reduse, iar salariile înalţilor funcţionari pu­blici, ale poliţiştilor şi militarilor vor fi „îngheţate”, în timp ce vârsta de pensionare ar putea creşte. Berlusconi vrea să îndulcească pastila oferind supapa unor reduceri de taxe, la care ministrul Finanţelor se opune.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.