Grecia pune din nou probleme Europei. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat ieri dimineaţă o reuniune de urgenţă a liderilor europeni pentru discuţii despre criza datoriilor de stat din zona euro, pe fondul temerilor că turbulenţele ar putea cuprinde şi Italia. În acelaşi timp, Statele Unite se află la doar trei săptămâni distanţă de intrarea în incapacitate de plată, dacă administraţia democrată şi opoziţia republicană nu ajung la un consens privind extinderea plafonului de îndatorare, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Italia a adoptat măsuri de limitare a vânzărilor în lipsă, după ce indicele de acţiuni al Italiei a scăzut timp de cinci luni, dobânzile la titlurile de stat au crescut, iar investitorii se arată foarte îngrijoraţi cu privire la posibilitatea ca Italia să fie următoarea victimă a crizei datoriilor suverane care afectează întreaga regiune. COTIDIANUL notează că practic Italia este la 2% de drama Greciei şi a Irlandei. Aceasta deoarece dobânzile pentru obligaţiunile suverane ale Italiei sunt la mai puţin de 2% de un dezastru care poate duce către un împrumut de la UE şi FMI, scrie agenţia Bloomberg, notând că dobânda pentru obligaţiunile pe zece ani a crescut la 5,55%.

Grecia, Irlanda şi Portugalia au recurs la un împrumut atunci când au ajuns să plătească dobânzi de 7% pentru a-şi mai putea atrage investiţii. Scenariul din Grecia şi Iralnda arată că, de la 5,5% şi până la 7%, creşterea se poate produce în nu mai mult de trei luni de zile. Pieţele se concentrează acum pe Italia şi Spania, care, dacă ar ajunge în situaţia contractării unui împrumut, „ar fi prea mari pentru a fi salvate“, consideră David Owen, economist la Jefferie International Ltd, citat de MEDIAFAX. Şi CAPITAL afirmă că Italia este prea mare ca să fie asistată financiar în caz de colaps. Un reprezentant a Băncii Centrale Europene a declarat publicaţiei Die Welt că Mecanismul European de Stabilitate nu ar putea asista financiar o prăbuşire a economiei italiene.

Datoria de 171 miliarde de dolari arată că statul se apropie de colaps dacă nu se vor implementa rapid măsuri drastice de austeritate. În aceste condiţii, cancelarul german, Angela Merkel a luat iniţiativa neobişnuită de a-i telefona şefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere adoptarea rapidă de Parlament a planului de austeritate pentru a calma pieţele financiare, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. Dacă investitorii aruncă Italia şi Spania ţări în vârtejul crizei financiare, Europa ar primi o lovitură extrem de puternică, pentru că salvarea acestora prin intermediul unor împrumuturi precum cele acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei ar însemna cheltuieli de sute de miliarde de euro pe care contribuabilii şi mulţi politicieni nu sunt dispuşi să le facă.

Frământările financiare din Europa au un correspondent şi în SUA. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut, luni, mebrilor Congresului american, un acord care să realizeze cea mai amplă reducere a deficitului bugetar posibilă, informează ANTENA3. Obama a declarat că se va întâlni în fiecare zi cu membrii Congresului, astfel încât să fie încheiat un acord până la 2 august, termenul limită necesar pentru evitarea intrării în incapacitate de plată a guvernului federal.

Negocierile pentru ridicarea plafonului datoriei publice, aminteşte ADEVĂRUL, au intrat în impas, după ce republicanii au respins propunerile democraţilor de creştere a taxelor iar sondajele arată o scădere a încrederii populaţiei americane în economie. Un eşec al negocierilor ar putea readuce Statele Unite în recesiune, ar provoca un şoc pe pieţele financiare şi ar pune în pericol statutul dolarului de principală monedă folosită la constituirea rezervelor valutare, la nivel mondial. Iar EVENIMENTUL ZILEI afirmă că lipsa unui acord politic între administraţia de la Washington şi opoziţia republicană aduce, în fapt, Statele Unite tot mai aproape de incapacitatea de plată.


Comentarii

cititor @mircea:esti,oare un idealist?omenirea nu mai poate evolua.In curand va fi jungla.Care pe care.

10 iulie 2015 12:23

Mircea cine PLMea se crede handicapatul Herman Van Rompuy? Nimeni nu a auzit de el!

2 martie 2013 23:22

m S-a dovedit clar ca sistemul socialist este un sistem net si de departe superior actualei societati capitaliste unde libertatea prost inteleasa de fiecare a degenerat in HAOS TOTAL la nivel GLOBAL! Nu vedeti ca vrand , nevrand actualii guvernanti ai marilor puteri aplica ptr a nu se falimenta statele masuri de nationalizari, masuri de reducere a deficitelor bugetare, masuri de tiparire de bani fara acoperire si infuzia acestora in sistemul bancar american si international pentru ca acesta sa nu se prabusi lumea??? Toate acestea sunt masuri folosite de sistemul socialist, caci la comunism nu se va ajunge niciodata! La nivel GLOBAL se cere implementarea unui nou sistem, CEL SOCIALIST, care este mai eficient pentru omenire! Practica tarilor foste socialiste a demonstrat-o! De unde pana mai ieri radeati de munca voluntara, iata ca acum capitalismul actual in agonie, o cauta si chiar o incurajeaza! Nu mai zice acum ca este munca neplatita! Acum cand capitalismul moare!

26 aprilie 2012 11:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.