Una dintre cele mai importante decizii care trebuie luate în procesul de achiziţie a unei case este alegerea modalităţii de finanţare, iar în cazul celor care nu au întreaga sumă necesară cumpărării unei locuinţe, contractarea unui credit este cea mai la îndemână soluţie.

Fie că aleg un împrumut de tip Prima Casă sau un credit imobiliar standard, bucureştenii plătesc rate lunare care pot varia între 21% şi 43% din salariul lor mediu de 2.824 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei pe care o achziţionează, arată un studiu realizat de platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro. În cazul garsonierelor şi al apartamentelor de două camere din Bucureşti, ratele lunare sunt mai mici dacă se alege ca produs de finanţare creditul ipotecar standard, însă în cazul locuinţelor mai mari, balanţa înclină în favoarea programului Prima Casă, cu precizarea că, în acest din urmă caz, avansul este mai mare pentru că valoarea de achiziţie depăşeşte plafonul stabilit prin lege.

Cât dăm pe rata lunară

În Bucureşti, unde există şi cele mai mari salarii din ţară, rata lunară pentru achiziţia unei garsoniere prin programul Prima Casă se ridică în medie la 621 de lei, cosumând astfel 22% din salariul mediu al unui angajat, faţă de 593 de lei în cazul unui credit imobiliar standard, respectiv 21% din venitul net al unui salariat.

În cazul achiziţiei unui apartament de două camere, rata lunară înseamnă 34% din salariul mediu, adică 949 de lei, dacă locuinţa este cumpărată prin Prima Casă şi 32%, echivalenteul a 907 lei, dacă este ales ca produs de finanţare creditul ipotecar.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.