Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul a aprobat o hotărâre de completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/ sau condiții speciale de muncă.

„Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 — e vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/ sau condiții speciale — pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă. Se aplică și pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, anunță AGERPRES.

Guvernul pregăteşte și o serie de măsuri pentru a creşte veniturile la buget, dar şi pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%. Şi dacă, pe de o parte, guvernanţii nu se ating de pensiile speciale, ei plănuiesc însă să umble la acciza pe ţigări, la indemnizaţia pentru creşterea copilului, la profiturile companiilor de stat, dar şi la contribuţiile datorate de angajatori, anunță ADEVĂRUL. Aceste măsuri fac parte din programul de convergenţă 2017-2020, aprobat vineri prin Memorandum, care, potrivit Guvernului, „confirmă menţinerea angajamentului de aderare la zona euro”.

Pe de altă parte, PSD se pregătește să iasă din nou la luptă. La nici jumătate de an de la încheierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, partidele își strâng rândurile și își caută cei mai buni candidați să câștige administrarea mai multor orașe și localități.

Dacă la PNL lupta internă pentru structura de conducere care va fi desemnată în iunie este mai importantă decât extinderea influenței la nivel administrativ, la PSD lucrurile stau exact invers, susține COTIDIANUL. Fără o infrastructură puternică și extinsă la nivel național, dar și din cauza înfruntărilor din interiorul partidului și pe fondul scăderii popularității acestei noi formațiuni politice, nici USR nu este suficient de motivată să investească în alegerile locale parțiale, care se vor desfășura pe 11 iunie. Astfel, PSD pleacă direct din pole-position în această nouă cursă electorală, în special și pentru că șeful PSD, Liviu Dragnea, vede în alegerile din iunie un prilej bun de sporire a controlului partidului asupra cât mai multor administrații locale.

El le-a cerut social-democraților să se concentreze, până luna viitoare, doar pe acest obiectiv și să se mobilizeze cu mic, cu mare. Dragnea le-a trasat ca sarcină responsabililor zonali să uite de orice fel de competiție internă și să înăbușe din fașă orice răbufnire de orgolii, până după jumătatea lunii iunie.

Liderul PSD Liviu Dragnea, citat de GÂNDUL, s-a arătat deranjat atât de acțiunile propriilor colegi de partid, cât și de cele ale adversarilor politici. Astfel, referindu-se la scandalul generat de parlamentarii PSD din Comisia juridică pe tema grațierii faptelor de corupție, Dragnea a susţinut că propriul partid a ajuns să îi facă mendrele lui Traian Băsescu. "Normal ca m-a surprins, dar în acelaşi timp m-a şi dezamagit. PSD a ajuns să îi facă mendrele lui Băsescu şi apoi să iasă oamenii în stradă să ne înjure pe noi pentru Băsescu", a spus Dragnea, la postul lui Sebastian Ghiță, despre ce s-a întâmplat la Comisia Juridică a Senatului.

Pe de altă parte, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, Liviu Dragnea s-a plâns că se doreşte dispariţia sa şi a PSD referindu-se la un proiect de lege al adversarilor săi politici. Astfel, întrebat la aceeași televiziune despre proiectul de lege pe care Alina Gorghiu vrea să îl depună, potrivit căruia condamnații nu pot fi nici parlamentari, nici miniștri, liderul PSD a spus: "Ei ar trebui să facă un proiect care să se numească direct Liviu Dragnea. Să mă evapor, să dispară PSD".

JURNALUL NAȚIONAL remarcă faptul că Liviu Dragnea a vorbit și despre Comisia parlamentară de anchetă pentru fraudarea alegerilor din 2009, făcând referire și la cine s-a gândit că ar fi putut să o conducă, dar că a renunţat la persoana respectivă. Întrebat dacă s-a gândit la o personalitate politică care ar putea conduce o asemenea anchetă, liderul PSD a precizat că: "Mă gândisem, dar se pare ca mă gândisem greșit", făcând aluzie la Șerban Nicolae. Liviu Dragnea a fost întrebat dacă a făcut referire la Șerban Nicolae, însă acesta a precizat din nou doar că "mă gandisem la cineva, dar se pare că mă gândisem greșit", evitând să ofere un nume.Comentarii

vasile Domnilor guvernanti nu mai umblati cu carpeli,anulati pensiile speciale care oricum sant neconstitutionale fiind discriminatorii,aplicati legea contribuitatii pentru toti pensionarii ca sa fiom toti egali in fata legii asa cum spune constitutia dupa care veti putea face ajustarile legale pentru grupa etc. Faceti ceva ca sa dispara odata din aceasta tara discriminarea si inechitatea macar las pensii ca la salatii ne-am lamurit.

9 mai 2017 9:49

Scazi fiscalitatea, simultan cu creşterea consistentă a veniturilor bugetarilor şi pensionarilor, ba din 2018 nu mai încasezi, timp de un an şi jumătate, niciun ban din impozite pe venituri, pentru că se va aplica impozitarea globală pe gospodărie. De unde bani pentru plata cheltuielilor curente ale statului? Această dilemă ilustrează autismul, dacă nu chiar prostia şi incompetenţa actualilor guvernanţi. Din visele exotice cuprinse în Programul de guvernare se alege praful, nu poate fi asigurată finanţarea ţării. Iar Dumnezeu te iartă de păcate, de datorii niciodată. St. Vlaston.

9 mai 2017 8:50

gogu Atita timp cit nu se dau suficiente detalii si precizari despre ce fel de activitati si sectoare de activitate fac obiectul recalcularii pensiilor,se lasa celor ce o aplica posibilitatea de a face mereu calcule si determinari distorsionate si care va mentine sistemul discriminatoriu existent azi! Numai la romani se intimpla asta ca sa mentinem poporul in onstare de permanenta amageala,cu ai arata alvita,ca la circ,si al reduce la tacere ca sa poata clasa politica,si acolitii sai sa asi mentina puterea si sa traga foloase,numai lor si clicii !

9 mai 2017 4:26

nae intelectuali! imi vine sa vomit!

8 mai 2017 22:56

Ramona Sper sa se aplice o majorare a pensiilor si celor care au iesit la pensie din institutele de cercetare si invatamantul superior si au doctorate. Numarul acestora este relativ mic/tara. Sa nu se uite ca Ministerul Culturii s-a agitat pentru majorarea pensiilor actorilor, scriitorilor etc. cu 50%. In conditiile in care noua Lege a Salarizarii prevede majorarea cu 50% din salariul mediu brut/economie a salariilor celor cu doctorate care lucreaza in domeniile in care si-au obtinut doctoratul, ar fi benefica si majorarea pensiilor celor care au doctorate si au muncit in domeniile respective.

8 mai 2017 15:16

Ramona Sper sa se aplice o majorare a pensiilor si celor care au iesit la pensie din institutele de cercetare si invatamantul superior si au doctorate. Numarul acestora este relativ mic/tara. Sa nu se uite ca Ministerul Culturii s-a agitat pentru majorarea pensiilor actorilor, scriitorilor etc. cu 50%. In conditiile in care noua Lege a Salarizarii prevede majorarea cu 50% a salariilor celor cu doctorate care lucreaza in domeniile in care si-au obtinut doctoratul, ar fi benefica si majorarea pensiilor celor care au doctorate si au muncit in domeniile respective.

8 mai 2017 15:13

vasile cand se va face si regularizarea pensiilor pentru cei care au iesit la pensie dupa ianuarie 2013 comparativ cu cei care au iesit la pensie inainte de adoptarea OUG 1 din ian.2013

8 mai 2017 11:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.