Cazul Boldea este ca o ceapă: Cu cât desfaci mai multe straturi, cu atât mirosul devine mai înţepător. Este mirosul insuportabil al corupţiei generalizate şi al Sistemului ticăloşit care sufocă România.


Mai întâi, ceva este putred la DIICOT. Codul de procedură penală prevede trei şi numai trei măsuri preventive restrictive de libertate: interdicţia de a părăsi localitatea, interdicţia de a părăsi ţara şi reţinerea sau arestarea preventivă. Cum Mihail Boldea era deputat, el beneficia de imunitate şi, prin urmare, nu putea fi reţinut sau arestat decât cu avizul Camerei Deputaţilor. Cu toate acestea, procurorii DIICOT au ales să ceară arestarea asumându-şi riscul ca în intervalul scurs între cererea adresată Camerei şi acordarea avizului, Boldea să părăsească ţara nestingherit, ceea ce, evident, s-a şi întâmplat. Procurorii ar fi putut foarte bine să îi dea un ordin de interdicţie urmând ca ulterior în funcţie de probele adunate să dispună şi o eventuală arestare. Un precedent a existat în cazul Cătălin Voicu, în care DNA a procedat exact în acest fel. Procurorii DIICOT fie l-au scăpat pe Boldea din incompetenţă, fie cu bună ştiinţă, dar rezultatul rămâne acelaşi: l-au scăpat. Declaraţiile date ieri de purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, cum că „SRI a întreprins strict măsurile solicitate de procurori'', sugerează că aceştia nici măcar nu au cerut SRI să-l urmărească pe Boldea. Faptul, subliniat ieri insistent de şeful DIICOT, Codruţ Olaru, că oamenii săi au aflat prin mijloace proprii când şi pe unde a părăsit Boldea ţara nu este deloc spre lauda DIICOT, ci dimpotrivă.

Cu siguranţă, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă în România demnitarii - parlamentari şi miniştri - nu ar beneficia de imunitate penală. Procurorii DIICOT ar fi trebuit să prevadă „vidul legislativ'' de care au vorbit atât Olaru, cât şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, că de-aia sunt jurişti, dar nu este mai puţin adevărat că existenţa respectivului vid legislativ, care decurge din imunitate, este o ruşine naţională pentru o ţară europeană. Nu numai că, în mod fundamental, imunitatea încalcă, egalitatea în drepturi a cetăţenilor României, dar încurajează infracţiunea. Chiar şi puţinii demnitari care nu sunt corupţi pot cădea uşor pradă tentaţiei pentru că ştim cel puţin de la Platon încoace, că impunitatea este cea mai puternică armă a nedreptăţii. Imunitatea demnitarilor nu ameninţă numai ddesfăşurarea în condiţii bune a proceselor penale ci însăşi statul de drept şi domnia legii atâta cât există ele în România. Soluţia a fost sugerată de ambasadorul Mark Gitenstein care a arătat că în Statele Unite, congressmen-ii au imunitate strict pentru declaraţiile făcute în Congres. Ceea ce înseamnă, bunăoară, că pot răspunde penal chiar şi pentru declaraţii făcute la televizor, darămite pentru fapte de natură penală.

În sfârşit, tocmai din cauza imunităţii, interlopi plini de bani ca Boldea pot ajunge - şi de obicei chiar ajung - în Parlamentul României. Imunitatea transformă cel mai înalt for de dezbatere al ţării în refugiu pentru infractori şi principală sursă de corupţie. Pentru că orice borfaş cu puţină şcoală de teapa lui Boldea înţelege imediat două lucruri: statutul de parlamentar îţi oferă adăpost politic pentru eventualele infracţiuni pe care le comiţi - şi atunci când nu ţi-l oferă, îţi dă posibilitatea să fugi - şi îţi dă puterea să legiferezi în interes propriu. Or, ăsta este visul de aur al oricărui infractor şi nu este de mirare că mulţi infractori şi-au cumpărat cariera politică până la vârful legislativului şi/sau executivului României.

Mirajul imunităţii explică şi calitatea proastă a clasei politice şi natura ei profund coruptă pentru că viciază modul în care partidele îşi recrutează cadrele. Noi ne pierdem în polemici savante despre stânga şi dreapta, despre mai mult sau mai puţin stat şi redistribuţie, dar realitatea prozaică a politicii româneşti este că orice Boldea cu bani câştigă întotdeauna toate argumentele şi ajunge să formuleze politicile ţării. De aceea nu este suficient ca domnul Mircea Toader, tot deputat de Galaţi şi liderul de grup PDL al lui Boldea, să declare că regretă că l-a sprijinit pe Boldea. E necesar ca atât domnul Toader, cât şi un alt greu al Galaţiului, senatorul Marius Necula, să dea explicaţii amănunţite despre cum a ajuns unul ca Boldea în PDL şi prin ce mecanism a fost promovat în Parlament pe listele acestui partid. Altfel, oricâte coduri de integritate s-ar strădui Monica Macovei să impună şi oricât de draconice ar fi acestea, în final tot indivizi de teapa lui Boldea vor fi promovaţi. Spre veşnica perpetuare şi glorie a Sistemului ticăloşit!

Integral pe România LiberăComentarii

nelu Mai este un aspect ce se petrece de 22 de ani .PUNEREA ÎN PRACTICĂ A PROSTIRII POPULAȚIEI PRIN ÎNFIINȚAREA ANALFABETISMULUI FĂRĂ CA PRIN INSTITUȚILE PUBLICE SĂ SE INTRODUCĂ MODA PUNERII DEGETULUI CA SEMNĂTURĂ .

26 martie 2012 10:38

nelu @ BOBY .Ce trebuie să facem e simplu .TREBUIE INTERZIS PRIN LEGE ACEST SISTEM DE SPONSORIZARE AL PARTIDELOR POLITICE .ȘI ÎNCĂ CEVA ,,,NAȚIUNEA TREBUIE SĂ IASĂ LA VOT ÎN MASĂ ȘI JOS CU PARTIDELE CE NE FURĂ PRIN ROTAȚIE DE 22 DE ANI .

26 martie 2012 10:32

nelu Ce nu știe autorul articolului este că Toderel cu ceva timp înainte de a se auzi de BOLDEA ar fi spus ,,,,FĂRĂ INTERLOPI PE LISTELE DE CANDIDAȚI ,,,Și pentru asta bravo .Vă întreb pe la USL a spus cineva așa ceva ,sigur că nu ,.

26 martie 2012 10:26

nelu Văd că sunt mulți ce au interese să îl mazilească pe băse și numai datorită faptului că nu cedează presiunilor din toate părțile .BRAVO BASE ,TOTUȘI NOI SUNTEM ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ,NU SUNTEM CEL MAI NENOROCIT STAT DE PE PLANETĂ .SUNT NUMAI NIȘTE NENOROCIȚI DE OPORTUNIȘTI CE NU ȘTIU SĂ FACĂ NIMIC DECÎT SĂ FURE .

26 martie 2012 10:21

gika kontras DA ACUM VATI TREZIT BUNA DIMINEATA, TREABA ASTA COLCAIE IN ROMANIA DE DUPA 1990 CAND TOV ILICI ILIESCU A FOST INITIATORUL SI PASTORUL CORUPTIEI LA TOATE NIVELURILE EL SI CU NOUL PARTID COMUNIST INTITULAT POMPOS PSD ABEA ACU IN ULTIMII ANI PDL SI CU BASESCU AU REUSIT CAT DE CAT SA SCOATA LA IVEALA MIZERIA CORUPTIEI PE CARE TOV ILICI COMUNISTUL IMPUTIT JEGUL PENAL VINOVAT DE MOARTEA ATATOR OAMENI,S-AU STRADUIT DIN RASPUTERI SA O TINA SUB PRES,LA PARNAIE CU JEGUL IMPUTIT DE CRIMINAL ILIESCU NU SA STEA PE BANII NOSTRII IN LUX SI BUNASTARE IAR ALTI PENSIONARI CARE AU MUNCIT NU AU PUPAT IN CUR PE CEAUSESCU SI REGIMUL LUI SUNT VAI DE MAMA LOR ACUM

25 martie 2012 17:30

Boab Din nefericire dumneata dle campeanu esti unul din cei mai mari sprijinitori ai acestui haos si generalizat moment al istoriei hotie,coruptie la toate nivelurile,implicarea statului in politica! toate rodul nefast al acestei guvernari pdl!!!!Nu numai ca au depasit in sens rau pe oricine dinainte dar au fost sprijiniti de mass maedia mai ales de cea probase si asta e adevarul!

25 martie 2012 16:04

Gyula Szigety România trebuie sa adopte sistemul imunitar parlamentar existent in tarile anglo-saxone. Adica un parlamentar are imunitate doar in sala parlamentului pt. a putea acuza in discursurile sau conversatiile politice orice terta persoana sau institutie fara sa fie amenintat de proceduri juridice contra lui. Acest lucru este in interesul poporului. In România imunitatea parlamentara este inteleasa ca un bonus la salariul si avantajele personale ale parlamentarului – adica absolut nici un avantaj pt. alegatori!

25 martie 2012 13:41

dan Degeaba se discuta de zile intregi despre faptul ca din anul 2003 alesii neamului nu mai au imunitate,ziaristii destepti o tin una-ntruna cu imunitatea.Nu imunitate au alesii ci impunitate,adicatelea nu raspund pentru declaratiile si votul poilitc ! Chestia cu imunitatea se foloseste pentru a-i lasa sa faca tot felul de magarii.

25 martie 2012 12:57

europeanu Romanica nu mai este de salvat.Este o increngatura de nedescris intre politica si justitie.De corruptie.

25 martie 2012 10:46

marcel Grozav articol. Felicitari domnule ziarist.asa este. Toate tunurile pe coruptie. Este singura problema reala a societatii. Orice alta discutii politice sint ridicole atita timp cit coruptia este de 99,99%. Se pare ca Base a gasit sau a creat acea celula , acea limfocita care a inceput sa manince din cancerul societatii romane.Sper ca nesimtitii ajutati de prosti , sa nu-l dea jos. Este un moment de cotitura in istoria Romaniei

25 martie 2012 5:33

ginecologdeserviciu "nelu"= p(r)ostac pedelecheu, prost de-a-dreptu'

24 martie 2012 16:15

SIE Ceva DEMISII nu se arata? Au dintii bine bagati in scaune ! ALO CODRUTA si & COMPANIA NU SE AUDE?

24 martie 2012 11:02

v Cazul Boldea este dovada vie a penetrarii pedelacilor de catre grupari mafiote care pot investi 100.000 $ in alegerea unui deputat sau senator. Daca statea ,,la cutie'' si facea o pauza la jefuirea cetatenilor putea fi transformat intr-un exemplu pozitiv PDL-ac. Deviza noua pedelaca este ,,Va jefuim bine''.

24 martie 2012 10:21

Teo stati linistitzi /Boldea, 'var" cu Coldea nu va pati nimic..! Boldea n-a ajuns intamplator in Parlament.El face parte din reteaua guzganilor rozalii intangibili.Inca o fumigena ptru subiecte fierbinti si distragerea atentiei publice!

24 martie 2012 7:41

Deci se poate! Autorul acestui articol reușit, Cristian Câmpeanu, iese la rampă cu ceva deosebit, obiectiv și realist despre o racilă a sistemului social românesc. Dacă până acum Câmpeanu era un lingău portocaliu al regimului și al principalilor lui exponenți, căutând să dezinformeze opinia publică, acum același Câmpeanu trece de cealaltă parte a baricadei și critică pe bună dreptate sistemul și deficiențele lui. Ceea ce e foarte bine, deoarece trebuie criticată atât Puterea cât și Opoziția când acestea greșesc. Sau sistemul acolo unde prezintă grave deficiențe, care ne afectează viața de zi cu zi. Felicitări!

24 martie 2012 6:09

GHIOLBANUL NATIUNII =GHITA Problema este ca odata cu alegerile din 2008 se impune un nou stil de parlamentar,acela ras in cap ,cu tupeu,si plin de smecherii,care aduce mai mult cu un ganster ager si descurcaret decat a unui reprezentant trimis de popor sa faca legi drepte si corecte,Inainte erau tunsi o infractorii cand ajungeau in penitenciar era o masura obligatorie, ca un fel de pedeapsa Acum mai peste tot prinde acest stil ,problema este ca exista un corespondent intre stilul tunsorilor o si apucaturile unor indivizi dubiosi ajunsi pe functii importante in diferite institutii ale statului,

24 martie 2012 4:14

nelu Asta e și motivul pentru care unii tot țipă jos băsescu .Bravo lui și bravo celor doi prim miniștri ce reușesc să întoarcă timpul ,distrugînd mafia generalizată .Și numai acești 3 oameni au reușit însă și noi populația ar trebui să îi susținem necondiționat .JOS CORUPȚIA JOS CORUPȚII .

23 martie 2012 19:34

criticonline BRAVO ! pentru articol, mai ramane sa trecem si la fapte.

23 martie 2012 14:51

qimo Felicitari pentru articol!

23 martie 2012 14:36

mihai Toata lumea vede ca in Romania legile sunt facute sa ii protejeze pe infractori si nu sa le descurajeze si sa le stopeze actiunile! Pai cum sa nu fie asa daca legile sunt facute in Romania tocmai de infractori! Ar trebui de urgenta abrogate legile vechi si schimbata incet, incet legislatia Romaniei cu legi noi care sa protejeze cetatenii Romaniei de hoti, talhari si tot felul de insi carora nu le place munca si afacerile cinstite! De urgenta trebuie marite pedepsele si miscorate pedepsele de condamnare fara executare la numai cateva luni si nicidecum la ani, ca acum! Ce inseamna aia, sa condamni pe cineva pentru furt , etc la 3 ani inchisoare fara executare??? Sa dispara asa ceva din legislatia romaneasca, care ii incurajeaza pe hoti! Vaide noi, de copii si nepotii nostri daca nu se iau masuri urgente si clare impotriva legislatiei cu pedepse clare, corecte si rapide ( fara tergiversarea proceselor asa cu anii..) impotriva hotilor!

23 martie 2012 14:34

Cutitul de argint Articol corect, desi prin venele Romaniei Libere curge sange portocaliu! Totusi, sa nu ne spuna baiatul asta ca Mircea Toader (girantul fostei ministrese a transporturilor intro sulfuroasa afacere cu o vila dib Snagov obtinuta aproape gratis) si Marius Necula (vasnic sugaci al banilor publici prin intermediul venerabilei sale mame) ar trebui sa de doar niste explicatii, oricat de amanuntite, in legatura cu promovarea fulguranta a lui Boldea.

23 martie 2012 14:08

BOBY BRAVO dle CRISTIAN CAMPEANU ti-a reusit relatarea de nota 12 cu felicitari. Problema e ce facem ca Natiunea Romana ca sa poata iesi din asemenea HAZNA.

23 martie 2012 14:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.