Ultima dintre cele mai mari bombe atomice americane a fost dezmembrată într-un act considerat ca fiind piatra de temelie a încercării preşedintelui Barack Obama de a curăţa lumea de armamentul nuclear. Bomba, rămasă de pe vremea Războiului Rece, a fost o relicvă de 600 de ori mai puternică decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshimei, relatează The Guardian.

Specialiştii din Texas au separat 136 de kilograme din interiorul unui material nuclear special. Totul s-a petrecut departe de privirile publice, din raţiuni de securitate. Însă explozibilul a fost detonat sub privirile oficialilor care se aflau la 1,5 kilometri distanţă.

Secretarul adjunct pentru Energie, Daniel Poneman, a numit dezamorsarea bombei „o realizare istorică". Mai este un an până la finalul programului de reducere a arsenalului nuclear, conform Departamentului american de Energie a administraţiei pentru securitatea nucleară.

Bomba B53 a fost construită în 1962, când tensiunile din Războiul Rece au atins apogeul, cântărea 4,5 tone şi era de mărimea unei camionete. Multe bombe au fost dezasamblate în anii '80, dar multe dintre ele a rămas în arsenalul nuclear american până când au fost retrase în 1997.

Dezasamblarea bombei încheie era bombelor megatonice, a declarat Hans Kristensen, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Cercetătorilor Americani. Cea mai mare bombă rămasă în arsenalul nuclear american este B83, de 1,2 megatone. B53 avea o putere de 9 megatone.

Megatona este unitatea de măsură echivalentă cu forţa unei explozii produse de un milion de tone de trinitrotoluen.

Puterea bombei B53 compensa pentru lipsa ei de acurateţe. În prezent, există bombe mai mici, însă mult mai precise, reducând numărul victimelor colaterale în cazul unui conflict.

Kirstensen a declarat că administraţia Obama nu ar trebui să se laude prea mult cu dezamorsarea bombei, deoarece arsenalul nuclear american a fost redus cu 10 bombe în ultimele şapte luni, iar cel rusesc a crescut cu 29 de bombe. Cele două naţiuni au semnat un tratat în decembrie 2010 pentru reducerea arsenalelor nucleare.

„Ştiam că acesta este un proiect provocator şi am construit o echipă împreună cu toţi partenerii noştri pentru a dezvolta o modalitate de a ne îndeplini obiectivele în mod sigur şi eficient", a declarat John Woolery, manager general al Uzinei Pantex de lângă Amarillo.

Pantex este singura uzină din SUA capabilă să asambleze şi să dezasambleze bombele nucleare. Este pentru prima dată în ultimii 18 ani când jurnaliştii au avut acces în interiorul uzinei, în anumite zone securizate.

Materialul nuclear al bombei va fi păstrat acolo pentru o anumită perioadă de timp, a declarat purtătorul de cuvânt al Pantex, Greg Cunningham. Între timp, materialele nucleare vor fi curăţate şi reciclate.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.