Maia Sandu, candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM) la alegerile prezidențiale susține că Rusia tratează Chișinăul ca și cum contracandidatul său, Igor Dodon, ar fi deja președintele Republicii Moldova, informează site-ul Deschide.md, citat de Agerpres.

Maia Sandu a făcut aceste afirmații cu referire la recrutările pentru armata rusă care au loc pe teritoriul Republicii Moldova. „Probabil, beneficiem de acest tratament pentru că guvernul statalistului Lupu, al unionistului Ghimpu și al diplomatului Leancă nu au putut decât să se indigneze de formă, fiind preocupați de lucruri mai importante, cum ar fi <> și <> proprie. Mă întreb dacă, profitând de o asemenea guvernare incompetentă, un președinte ca Dodon nu le va permite <> să ne recruteze tinerii nu prin mica publicitate, dar cum obișnuiau, cu arcanul, chiar în centrul Chișinăului. Bine că măcar știm la ce să ne așteptăm dacă nu ieșim la vot”, a susținut Maia Sandu.

La finalul săptămânii trecute, Ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a da explicații în legătură cu acțiunile care au loc în zona de securitate. Adjunctul ministrului de externe, Lilian Darii, s-a arătat indignat de faptul că pacificatorii ruși au început prima etapă de rotație. Oficialul moldovean a subliniat, în cadrul întâlnirii, că abaterea de la înțelegerea convenită cu autoritățile ruse în privința mecanismului de rotație a pacificatorilor ruși este inadmisibilă.

De asemenea, Lilian Darii a afirmat că modul în care Ministerul Apărării al Federației Ruse a decis să efectueze această procedură, nu poate fi percepută altfel decât o tentativă de a legitimiza prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova și de a induce opinia publică în eroare. În acest context, a fost propus ca operațiunea de menținere a păcii să fie transformată în una civilă, sub mandat internațional.


Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.