Guvernul dă o nouă lovitură angajaţilor cu profesii liberale şi persoanelor fizice autorizate. Este vorba de majorarea puternică a contributiilor de asigurări care trebuie plătite de angajaţi. Un angajat ar urma să achite contribuiţii la pensie de două ori mai mari decât acum, în vreme ce contribuţiile pentru sănătate vor urca de la 5,5 la 8,9% din salariu.

Aceste modificări vor muta povara fiscală de pe umerii angajatorului pe cel al angajatului dar şi pe cei a Persoanei Fizice Autorizate şi pe ai celor din categoria profesiilor librale. Conform CAPITAL, pentru persoanele cu activităţi independente va fi o majorare semnificativă. CAS se va mări de 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5% la 8,9%.

Informaţiile apar în proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, care mai prevede mutarea contribuţiilor aproape integral în sarcina angajatului. Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, povara taxarii se va dubla în cazul angajaţilor cu activităţi independente. Schimbarea este una majoră faţă de prevederile actuale, constată ANTENA3. În acest moment, angajatul trebuie să plătească 10,5% CAS, 5,5% CASS şi 0,5% - somaj. La rândul său, angajatorul datoreaza 15,8% - CAS în conditii normale de muncă, 5,2% - CASS şi 0,5% - somaj.

Liderul PSD s-a lansat şi într-un atac dur la adresa Guvernului. Dragnea, citat de JURNALUL NAŢIONAL, a afirmat că Guvernul Cioloş nu are legitimitate să schimbe Codul Fiscal, el făcând referire la un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede creşterea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. „Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute.

Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş”, a subliniat social-democratul.

În acelaşi timp, Guvernul pregăteşte şi o amnistie fiscală: averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, anunţă ADEVĂRUL. Averile nedeclarate depistate de Fisc după 31 martie 2017 vor fi taxate cu 75%. De câţiva ani, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al instituţiei, până la sfârşitul anului 2015 au fost încasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate în acest program.

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite, după ce proiectul de lege care prevede această măsură a fost adoptat de Senat cu 66 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi cinci abţineri. Potrivit proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, impozitul de 16% nu s-ar mai reţine din pensiile mai mari de 1.050 lei, iar contribuţiile la Sănătate ar urma să fie suportate din bugetul de stat, informează GÂNDUL.

Proiectul de lege, semnat de senatorul ALDE, Cristiana Anghel, nu este susţinut însă de liberali. Fostul ministru al Muncii, Mariana Cîmpeanu, a declarat, în plenul Senatului, că pensiile mici sunt scutite de impozit şi că sunt aproape patru milioane de oameni care beneficiază de această scutire. Practic, susţine Câmpeanu, citată de COTIDIANUL, dacă s-ar schimba legea, cei cu pensii mari ar fi favorizaţi şi nu invers. Mai mult, Cîmpeanu a subliniat că deficitul la pensii este de patru miliarde de euro, 2,6% din PIB. De asemenea, ea s-a întrebat "cum Comisia de buget finanţe a dat întâi două avize de respingere şi acum în campanie electorală, bineînţeles că dăm un aviz pozitiv".

Lăsaţi de izbelişte de Klaus Iohannis şi trataţi cu refuz de Dacian Cioloş, peneliştii sunt puşi acum şi în faţa unei dileme de tip „lose-lose”. Una în care fie că susţin sau resping pomenile electorale propuse de pesedişti, pierd oricum, susţine NAŢIONAL. Iar pesediştii, iritaţi de zvonurile legate de rămânerea lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria şi după alegerile parlamentare, nu se joacă ci adoptă pe banda rulantă (PSD şi ALDE deţin majoritatea în Parlament) legi de majorare a salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor pentru mame etc. Măsuri care, raportate la posibilitatile bugetului Romaniei, reprezintă un adevarat coşmar pentru orice guvern, prezent sau viitor.

Până să se spargă în capul viitorilor guvernanţi, oalele pesediştilor îi împroască deja cu cioburi pe liberalii care trebuie ori să voteze alături de social-democraţi, atragînd astfel asupra lor fulgerele olimpienilor Iohannis şi Ciolos, ori să respingă majorările de salarii, pensii şi indemnizaţii pentru mame şi să se expună oprobiului public. Un public deja sătul pînă peste cap de atâtea hoţii şi corupţie şi care nu mai stă strâmb să judece drept dacă economia şi bugetul României pot suporta majorările.

România nu pare a învăţa nimic din greşelile făcute în trecutul foarte apropiat. Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că mărilrile salariale şi pensiile speciale date anul trecut de Guvernul Victor Ponta, dar şi cele votate în acest an de Parlament, riscă să arunce România înapoi în anul 2008, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. În 2008 era tot an electoral şi, pe fondul speculaţiilor imobiliare şi valutare, se înregistra o creştere economică de 7,3%.

A urmat apoi duşul rece din 2009, când economia românească s-a contractat cu 6,6%, iar un an mai târziu a mai scăzut cu încă 1,6%, pentru ca abia în 2011 să revină pe plus, cu un avans al PIB de 2,5%. Dar asta numai după ce, în 2010, Guvernul condus de Emil Boc luase măsuri drastice – cele mai importante fiind un împrumut de 20 miliarde de euro contractat de la instituţiile financiare internaţionale şi reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.


Comentarii

Conquilqa Daca tot urla constiinta in tine Dragnea, ea propune prin parlamentarii PSD o LEGE DE CONFISCARE A BANILOR DIN OFF-shoruri... SI DE INTRODUCERE A LOR IN BUGETUL TARII!!!! Sa vezi spitale, scoli, cercetare, autostrazi etc..... De mancat rahat vi s-a umplut gura in 26 de ani.....

7 septembrie 2016 22:46

Voica Liderul PSD s-a lansat şi într-un atac dur la adresa Guvernului??? Salvarea coruptilor, mafiotilor, ilicitilor etc reprezinta SINGURA CONSTANTA A GUVERNELOR POST-DECEMBRISTE!!!! A, ba nu, a mai fost una... IMBOGATIREA CU ORICE PRETZ PLATIT DE POPOR!!!! Prostii mor oricum fie de boala, fie de foame.... Ei nu conturi in off-shoruri!!

7 septembrie 2016 22:44

Știre Antena 3 O știre formidabilă, ce s-ar putea să fie un fel de praf aruncat în ochii fraierilor ce vor și crede această știre. Așteptăm confirmarea din alte surse de presă mai credibile, după care dacă se adeverește știrea, numai atunci vom putea eventual înjura guvernul. Până atunci așteptăm! Credulii și naivii n-au decât să creadă această gogoașă! Aviz amatorilor!

7 septembrie 2016 14:59

Lingaul Cretinii astia de cand au venit nu au avut bani decat pentru ordinari ,salarii speciale ,aeronave ,de plasari de lux si circ cu clasa economicala avion ,locatii luxoase,imdemnizatii enorme pentru mamele tati etc in timp ce pulimea nu-i intereseaza.

7 septembrie 2016 13:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.