Absenţi practic din peisaj şi loviţi în continuare de lipsa inspiraţiei în tot ceea ce priveşte proiectele politice şi administrative, liberalii îşi consumă în schimb energia în bătăliile purtate pentru locurile eligibile.

Mult prea puţine pentru gustul lor, mai ales după ce alegerile locale le-au redimensionat (în minus) speranţele, susţine NAŢIONAL. În afara bătăliilor date în fiecare filială în parte, la nivel naţional, războiul se poartă pe două paliere: lupta dintre liderii centrali (pentru ei personal sau protejaţii lor) şi aceea dusă de şefii organizaţiilor din ţară pentru păstrarea listelor în forma trimisă de ei. Cerere respinsă explicit de liderii naţionali, care le-au spus clar şefilor de filiale că se poate opera orice schimbare pe listele din oricare judeţ.

Deja un lider PNL îi ameninţă cu excluderea pe colegii care vor critica lista de candidaţi, anunţă GÂNDUL. Preşedintele PNL Vaslui, senatorul Dan Marian, a declarat că liberalii care vor critica public lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare vor fi excluşi din partid. „După votul colegilor, sunt nevoit să fiu şi eu autoritar. În interior, dezabaterile sunt libere, dar în momentul în care s-a decis prin vot ceva, intervine disciplina. Statutul PNL este foarte clar: odată decizia luată, fiecare membru are obligaţia de a susţine candidaţii partidului, dacă nu, personal voi propune excluderea din partid”, a declarat senatorul liberal.

PNL îşi croieşte listele electorale după isteriile PSD, constată ADEVĂRUL. Liberalii nu-i mai vor candidaţi la alegerile parlamentare pe tinerii miniştri din Guvernul Cioloş, pe motiv că au iscat dispute şi vor fi atacaţi de PSD în campania electorală, deci partidul ar avea de pierdut. Un alt motiv ar fi notorietatea scăzută a acestora

„Nu aţi văzut sondajul nostru pe Bucureşti? Cum poate ajuta partidul cineva care are 2% notorietate?. Vă spun, nu poate“, a declarat unul dintre liderii liberali. PNL Bucureşti a comandat un sondaj de opinie în care Cristian Ghinea (ministrul Fondurilor Europene) şi Dragoş Pâslaru (ministrul Muncii) au strâns doar 2% din aprecierile bucureştenilor, iar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu - 8%.

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a declarat că „măsuratorile sociologice arată că PNL deține în interior potențialul electoral mai degrabă decât în exterior, pentru un scor de peste 30%". „Măsuratorile sociologice arată că PNL deține în interior potențialul electoral mai degrabă decât în exterior, pentru un scor de peste 30%. Logica politică și calendarul ne face ca în acest moment candidaturile la parlamentare să le construim cu membri din partid. Mai degrabă liderii din PNL decât Guvernul CIoloș aduc puncte partidului.Totuși, politica poate aduce surprize.", a afirmat Voicu.

PSD se află pe primul loc într-un sondaj de opinie realizat de CURS la comanda PNL, ce vizează intenția de vot a electoratului din București. Social-democrații au obținut un scor de 43% în preferințele bucureștenilor, depășindu-i pe liberali care au o cotă de doar 29%, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. Novel Research a realizat un al doilea sondaj de opinie la nivel naţional pentru liberali, care plasează PNL-ul pe locul al doilea cu 31% în intenţia de vot a românilor, după PSD care înregistrează 37%, pe locul trei regăsindu-se USR-ul lui Nicuşor Dan cu 4%.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), spune că partidul nu poate să ia în calcul o coaliţie la guvernare cu PNL, scenariu ridicat de UDMR şi de PMP, după cum aminteşte EVENIMENTUL ZILEI. „Din evaluările noastre, în acest moment, PSD-ul şi cu ALDE pot face peste 50% şi în aceste condiţii, iată, avem deja o majoritate în Parlament sau am avea o majoritate în Parlament. Noi ne propunem să obţinem un rezultat chiar mai bun de 41%-42%, cu o campanie foarte bună, cu nişte candidaţi care să prezinte o ofertă serioasă, noi considerăm că putem obţine un scor foarte bun", a declarat Iordache.

Întrebat dacă ia în calcul un Guvern PSD-PNL, deputatul social-democrat a răspuns: "Eu nu cred că trebuie luat în calcul un astfel de Guvern. Noi ne propunem să avem o majoritate împreună cu colegii de la ALDE. În funcţie de rezultatul alegerilor parlamentare, putem discuta şi eventual cooptarea UDMR-ului în această coaliţie". COTIDIANUL susţine că aceasta este modalitatea prin care PSD și ALDE vor să-l lase pe Iohannis fără „Guvernul lui“.

Deja co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că îşi doreşte ca după alegerile parlamentare PSD şi ALDE să facă o ofertă UDMR, astfel încât să se constituie „o majoritate mai largă“, anunţă ANTENA3. „S-ar putea ca alături de PSD-ALDE, din punctul meu de vedere, cred că ar fi oportun să facem o ofertă UDMR. O să discutăm la vremea respectivă (n.r. după alegeri). (... ) Există, în momentul de faţă, o disponibilitate potenţială, sigur aceasta se va discuta după alegeri şi cu UDMR. Eu aş dori să facem o discuţie şi cu UDMR să facem o majoritate şi mai largă PSD-ALDE-UDMR. E punctul meu de vedere“, a afirmat Tăriceanu.

Deşi UDMR este recunoscută drept formaţiunea politică dâmboviţeană „abonată la guvernare“,după cum remarcă NAŢIONAL, liderul Kelemen Hunor nu crede că şansa le va surâde maghiarilor şi în această toamnă. Motivul: tocmai posibila mare coaliţie PNL-PSD despre care se vorbeşte tot mai intens în ultima vreme – variantă creditată nu numai de Traian Băsescu. „Nici nu cred că în acest moment noi suntem în măsură să spunem că dacă aveţi 70%, totuşi, UDMR-ul doreşte să mearga. Cu cine să meargă?”, a comentat, resemnat deja, Kelemen Hunor.


Comentarii

Mesterul Da stimti romani, votati cu inima si pe cei care au facut ceva pt. tara, nu pe cei care au distrus-o si s-au transformat in liberali. miscari populare etc. Orientati-va si asupra programelor de partid, ca uni nici nu au, iar alti cum sunt USR-isti asteapta directive din exterior ce rusine . Impotant este sa nu va lasati manipulati de cei care nu au facut nimic niciodata dar promit si mint prin manipulari.

26 august 2016 10:15

Cris Eu unul mă gândesc foarte serios să votez la "șto". Cu PSD clar nu se poate, cu PNL nici atât, PMP e mânjit cu "băsesc", Clotilde Armand & co îl vrea pe Cioloș în continuare. Mai rămâne doar UDMR posibil de a fi votat. Și ce dacă e partid etnic? Și ce dacă eu nu sunt maghiar? Atâta vreme cât partidele românești sunt niște parodii horror, UDMR chiar e o opțiune.

25 august 2016 11:27

Maria Alianta cu UDMR este cea mai mare greseala pe care ar pute-o face PSD-ul. Doar asa isi va pierde jumatate din electorat!

25 august 2016 11:14

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.