Dovada cea mai clară a in­com­pe­tenței celor care au condus Consiliul Județean (CJ) Galați în ultimii ani, președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa (PSD) și administratorul public Costel Fotea, care va fi noul președinte PSD al CJ, este faptul că nici după doi ani de la momentul la care a devenit operațional elicopterul SMURD nu au reușit să construiască un hangar.

Pe 20 iunie 2014, autoritățile gălățene organizau, în prezența premierului de atunci, Victor Ponta și a secretarului de stat Raed Arafat, festivitatea care marca debutul activității echipajului de pe elicopterul de tipul EC-135, intrat în dotarea SMURD Galați. Acesta asigură urgențele medicale în zona judeţelor Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea, zona apropiată Galaţiului din judeţul Tulcea, dar şi zona transfrontalieră din Republica Moldova. La nevoie poate interveni și în zona autostrăzii A2.

Intrarea noului elicopter în dotarea SMURD Galați a avut loc după ce inițial acesta ar fi trebuit să fie al doilea elicopter intrat în dotarea SMURD Iași, pentru a asigura intervenţiile în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Tulcea şi Republica Moldova. Ulterior s-a luat decizia locării aparatului de zbor la Galați, pentru că astfel era încheiată etapa dotării cu elicoptere a tuturor centrelor regionale ale SMURD.

Elicopterul SMURD, parcat pe chirie

După ce a fost amânată cu câteva luni, din cauză că autoritățile gălățene nu au reușit să construiască un hangar, în cele din urmă elicopterul EC-135 a devenit operațional sub rezerva construirii hangarului în 3-4 luni. A fost adoptată soluția de compromis, ca elicopterul să fie garat în hangarul închiriat al Bazei Pegas, fosta bază „Aviasan” de la nord de Galați.

Președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, avea de îndeplinit o simplă formalitate, de a solicita Ministerului de Interne, prin intermediul prefecturii, acordarea unei suprafețe de teren din curtea inspectoratului Poliției de Frontieră. Bacalbașa a întârziat procedurile birocratice și transferul de teren s-a făcut abia anul trecut. La începutul anului a fost lansată procedura pe SEAP pentru atribuirea contractului, iar lucrările de construire a hangarului au început în aceste zile. Așa se face că nici după doi ani elicopterul SMURD Galați nu este adăpostit în propriul hangar, fiind parcat în hangarul închiriat.

În doi ani, 660 de intervenții

Potrivit coordonatorului SMURD Galați, dr. Angel Trifan, în cei doi ani de activitate, echipajele de pe elicopterul SMURD Galați au efectuat peste șase sute de intervenții: „Pe 20 iunie 2014 lua fiinţă Punctul de Operare Aeromedicală Galaţi, a 7-a bază de salvare aeriană din România. În data de 21 iunie 2014, la ora 16.00, suna alarma pentru prima misiune. Elicopterul aflat în dotarea Punctului de Operare Aeromedicală Galaţi a efectuat un număr total de 660 de misiuni umanitare pe teritoriul României dar și 2 misiuni în Republica Moldova. Aeronava a eficientizat în ultimele 24 luni timpul de intervenție, mai ales în zonele greu accesibile. Astfel, ne-am ridicat de la sol pentru a interveni în intervenţii primare: accidente rutiere, accidente cu victime multiple şi pacienţi încarceraţi, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare şi neurologice. De asemenea, echipajul nostru a efectuat și intervenţii secundare pentru transferul pacienţilor aflaţi în stare critică către centre din București sau Iași”, a precizat Angel Tifan.

Echipa de pe elicopterul SMURD Galați este formată din 6 medici, 8 asistenți, doi piloți și personalul de mente­nanță, care aparține Inspectoratului General de Aviație al MAI.

Nouă ani de proiecte ratate

Indiferența conducerii CJ Galați în derularea procedurilor pentru construirea hangarului este într-o flagrantă contradicție cu eforturile făcute de autoritățile gălățene de-a lungul anilor pentru obținerea unui elicopter în dotarea SMURD Galați. Prima ratare a fost după inundaţiile din 2005, când, sensibilizate de situaţia dificilă cu care se confruntaseră localităţile din Lunca Siretului, autorităţile de la nivel central păreau dispuse să aprobe cererea Galaţiului, dar, pentru că nu a fost făcut suficient de mult lobby, elicopterul a fost repartizat la Bacău.

A doua ratare a fost în perioada 2006-2007, când a existat varianta înfiinţării unui serviciu medical de urgenţă SMURD comun, Galaţi-Brăila, care, fiind un serviciu organizat pe două judeţe, ar fi obţinut foarte rapid dotarea cu un elicopter. Colaborarea a căzut, pentru că brăilenii au dorit să aibă SMURD-ul lor. A treia ratare a fost înregistrată în 2012. Elicopterul urma să ajungă în dotarea SMURD Galaţi în baza unui proiect al cărui aplicant era Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În acea perioadă, exista deja susţinerea şefului IGSU, generalul Vladimir Secară şi a secretarului de stat Mihai Capră, fostul prefect de Galaţi. Schimbarea de Guvern nu a diminuat şansele Galaţiului, dar repartizarea elicopterului SMURD a fost ratată din nou, din cauză că președintele CJ, Nicolae Bacalbașa, nu a continuat demersurile la Ministerul de Interne.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.