Anghinarea este una dintre cele mai vechi plante folosite atât în medicina naturistă, cât și în gastronomie. Denumită științific Cyanara scolymys, este o specie erbacee perenă, fiind menținută în cultură între unu și trei ani. Planta este originară din zona mediteraneană, cel mai probabil din Sicilia, Italia, fiind o mare iubitoare de soare și căldură, dar cu toleranță moderată la secetă. În scopuri medicinale, sunt folosite cu precădere frunzele, care pot ajunge până la un metru, sunt spinoase și au culoarea verde-albicioasă pe dos. Au nervura principală îngroșată. Rădăcinile, de asemenea cu efecte terapeutice, sunt groase și puternic ramificate. Se consumă și bulbul florii, numit ”inima de anghinare”, înainte ca planta să fie pe deplin înflorită. Printre efectele benefice ale acestei plante sunt considerate scăderea nivelului de colesterol rău, combaterea dischineziei biliare, protejarea ficatului și rinichilor.

Integral pe Doctorul zilei



Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.