Fostul spion al KGB în Germania de Est Vladimir Putin reuşeşte, fără prea mare efort, să se eternizeze la conducerea celei mai mari ţări din lume. El a câştigat, încă din primul tur, alegerile prezidenţiale din Rusia, astfel că, după o pauză de patru ani în care a fost „doar“ prim-ministru, revine şi îşi va continua mandatul de preşedinte început în anul 2000. De data aceasta, pentru un mandat de şase ani...

Practic, numărul de voturi obţinute ieri nu mai contează, din moment ce se ştie clar că Vladimir Putin a depăşit pragul de 50% şi a obţinut astfel chiar din primul tur mandatul prezidenţial. Potrivit primelor rezultate difuzate de Comisia Electorală Centrală imediat după închiderea secţiilor de votare, Putin a obţinut 61,81% din voturi, anunţă AGERPRES. Anterior, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, sondajele realizate la ieşirea de la urne îl dădeau câştigător pe Putin, cu 58,3% dintre voturi.

Putin este urmat, la mare distanţă, după cum remarcă MEDIAFAX, de liderul comunist Ghennadi Ziuganov - cu 17,89% din voturi, iar pe locul al treilea se clasează ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, care a obţinut 7,98% din sufragii. Miliardarul Mihail Prohorov a întrunit 7,53 % din sufragii, fiind la rândul său urmat de liderul Rusiei Juste (centru-stânga), Serghei Mironov - 3,67%.

Vladimir Putin, afirmă GÂNDUL, a plâns în timpul primului său discurs de după alegerile prezidenţiale. „Acesta a fost un test foarte important pentru noi. Un test care să arate dacă suntem suficient de maturi şi independenţi şi am demonstrat că nimeni nu ne poate forţa să facem nimic“, a declarat Putin, vizibil emoţionat, pe scena dintr-o piaţă a capitalei ruse.

Potrivit ANTENA3, aproximativ 110 milioane de ruşi au fost aşteptaţi la urne, pentru a- şi alege preşedintele pe următorii şase ani, dar doar 56,3% dintre aceştia şi-au exprimat efectiv această opţiune. Peste 3.000 de fraude electorale au fost semnalate de observatorii organizaţiilor neguvernametale în timpul scrutinului. Golos, asociaţia responsabilă cu monitorizarea alegerilor din Rusia, a sesizat deja, după cum anunţă ZIUA VECHE, transportarea a numeroase grupuri de alegători cu autocarele la secţiile de votare.

Dar cert este că cea mai mare ţară din lume are un nou preşedinte. Fostul agent KGB Vladimir Putin a pierdut net din popularitate, dar câştigă alegerile încă din primul tur, la fel ca şi la precedentele mandate prezidenţiale din 2000 şi 2004. JURNALUL NAŢIONAL aminteşte că  Putin a lăsat preşedinţia subordonatului său Dmitri Medvedev în 2008 deoarece Constituţia îi interzicea un al treilea mandat consecutiv. La conducerea Guvernului, el a rămas totuşi cel mai influent om politic din ţară, iar Medvedev a renunţat să se prezinte la aceste alegeri, retrăgându-se în favoarea mentorului său.

Pe de altă parte, ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că serviciile secrete din Rusia i-au asigurat lui Putin calea spre Kremlin. Cu apropierea datei alegerilor, campania electrorală a devenit tenebroasă sau cel puţin ciudată. În timp ce Putin îşi axa campania pe o „bătălie contra unui inamic extern", media fidelă Kremlinului anunţa un complot contra premierului. Reţeta a fost verificată în 2000 şi în 2004.

O tentativă similară de atentat contra lui Vladimir Putin a marcat precedenta campanie prezidenţială şi în 1999 un val de atentate a avut loc înaintea venirii la putere a fostului colonel KGB, aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ.  Ales prima oară preşedinte cu 53% din voturi, după atentatele soldate cu sute de morţi care au dus la declaraţiile lui Putin favorabile unui război în Cecenia, el a fost reales triumfal cu 71%.


Comentarii

anti servicii Trebuie sa fii mare naiv sa crezi ca javrele de la kgb sunt mai rele decat javrele de la cia sau de la alte servicii...

5 martie 2012 22:31

rusromanu BRAVO PUTIN! Cand esti ales cu 65%! si asta a 3 a oara si asta dupa incercari disperate ale americanilor sa te dea jos nu ne ramane decat sa le dorim sa le fie bine! Au oameni de valoare,au bogatii reale si sunt un mare popor! Restul ! sa si bage toate armele ,marlaniile si maipularile toti dusmanii lor in...! Sa vina ziua in care si noi vom merita un PUTIN !

5 martie 2012 22:30

romania Google castiga miliarde de dolari anual din reclama fara sa imparta nimic cu noi. Insa din 9 aprilie 2012, noul motor de cautare W A Z Z U B va oferi 50% din profituri utilizatorilor!!! Pentru aceasta trebuie doar sa va inregistrati. Inscrierile se fac doar pana pe 9 aprilie 2012, numai pe baza de invitatii de la alte persoane inscrise deja. Cei interesati pot accesa linkul-invitatie de mai jos pentru inscriere signup.wazzub.info/?lrRef=a29a1c49

5 martie 2012 21:27

Rusia ptru otto/esti varza../Basescu mai are pana in 2014..!

5 martie 2012 21:03

otto Si noi suntem departe de democratie, dar macar la noi anul asta Basescu isi termina mandatul si ne-am scapat de el. Boc deja e istorie.Asa ceva nu o sa vezi niciodata in Rusia cu Putin. Omul ala e "ales" pe viata. Rusia iubeste dictatura.

5 martie 2012 19:17

Rusia Ca ne convine,ca nu ne convine,dl.Putin apara interesele Rusiei !!!! Ce ati vrea,sa vanda economia Rusiei ,cum au facut ai nostrii? Domnule Otto ,e usor sa jignesti,mai greu sa incerci sa cunosti.Oricum nu te duce mintea .De unde nu e...

5 martie 2012 15:18

otto Rusiei ii place sa fie batuta, ii place sa fie calcata in picioare, si cel mai mult ii place sa i se spuna ce sa faca. Rusia e ca o femeie proasta.

5 martie 2012 11:14

Țara, spionul și instaurarea dictaturii eterne! Dar cert este că cea mai mare ţară din lume, care se întinde pe nouă fusuri orare, are un nou preşedinte. Fusuri orare? Sau fuse orare? Oricum afirmația e greșită, 9 fuse orare înseamnă circa 9000 km liniari, dar Rusia nu e cea mai mare țară din lume. Pe vremea când era URSS da, atunci era cea mai mare țară din lume, dar acum Canada e cea mai mare țară din lume. Acum cică Putin va fi președinte pe un mandat de 6 ani, iar între timp vor modifica legea, mărind durata unui mandat preșidențial la 10 sau poate 20 de ani. Iar Putin va mai candida odată, sau îl va lăsa pe Medvedeev președinte, iar el va fi iarăși premier. Nemernicia înflorește în Rusia sub Putin!

5 martie 2012 1:35

europeanu criminalul putin a demonstrat inca o data ca nu conteaza ce alege populimea.Conteaza cine numara voturile.Restul e show.

5 martie 2012 1:05

@emil floc Prin prestatia ta pe forum ai demonstrat fara tagada ca prostia este infinit mai fascinanta decat inteligebta.Inteligenta are limitele ei.

5 martie 2012 0:39

emil floc cred ca primul lucru pe care le ivata javrele de la KGB si Securitate este sa pise ochii cand le convine lor.mai stiu eu o jigodie pisarcoasa ,care plangea la comanda:"draga Stolo" si "sa-ti fie rusine Dinu Patriciu",ca sa priceapa si loazele portocalii de cine e vorba

4 martie 2012 23:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.